Είστε εδώ : Αρχική > Σταύρος Κολίλας > Το… χρονικό της κατάρρευσης

Το… χρονικό της κατάρρευσης

inzaghiΟ σύλλογος με τους περισσότερους διεθνείς τίτλους, η Μίλαν, αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Υποβιβάστηκε δύο σεζόν στην Β’ κατηγορία, πτώχευσε, την αγόρασαν εκπρόθεσμα όταν οι επιμελητές άνοιξαν το δικαστήριο. Την ημέρα που ο Μπερλουσκόνι παρουσιάστηκε στην ομάδα, επέλεξε να κατέβει με… ελικόπτερο.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, Σίλβιο και… «Σια» (δηλαδή οι συνεργάτες του) άρχισαν να χτίζουν την (οικονομική και πολιτική) δυναστεία τους με τη βοήθεια της Μίλαν. Η ομάδα κέρδισε τα πάντα, ο ίδιος ανέβηκε στο θρόνου του παντοδύναμου πρωθυπουργού, σε μια χώρα, όπου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχεται χωρίς αντίρρηση τους νόμους. Η παντοκρατορία του Μπερλουσκόνι στο ποδόσφαιρο, στα ΜΜΕ, στις εκδόσεις, στις διαφημίσεις, κράτησε μακριά την κρίση που φαινόταν στον ορίζοντα.

Η κατάρρευση της Μίλαν ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα με την πρώτη πολιτική ήττα του Μπερλουσκόνι, ο οποίος χαμογελούσε όταν το δικαστήριο τον υποχρέωνε να πληρώνει 2 δις ευρώ στην πρώην σύζυγο του. Είχε ξεχάσει τα άλλα μέλη της οικογένειας. Ο μεγάλη κόρη ζήτησε τον εκδοτικό οίκο, ο υιός την τηλεόραση, κλείνοντας τις πόρτες στη μικρή Μπάρμπαρα. «Η ομάδα είναι η δική μου προίκα» , είπε στον πατέρα η… «Βαρβάρα», όμως εκεί υπήρχε ο Γκαλιάνι, ο πιστός φίλος του «αφεντικού» που τον βοηθούσε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 να ανεβάσει κεραίες στα βουνά που περικύκλωναν το Μιλάνο.

Ο πατριάρχης ήξερε να ελίσσεται, προσφέροντας στην Μπάρμπαρα τα οικονομικά της ομάδας, ενώ άφησε τον Γκαλιάνι να αποφασίσει περί των αγωνιστικών θεμάτων. Το απόλυτο χάος. Από το 2010 η Μίλαν χρειάζεται 50 εκατομμύρια το χρόνο να καλύψει τη χασούρα. Η πώληση των Ιμπραΐμοβιτς και Τιάγκο Σίλβα στην Παρί, είχε αποκλειστικό στόχο να μειώσει την έξοδα, ωστόσο η Μπάρμπαρα είχε αρχίσει να «κόβει» από παντού το μπάτζετ, ανοίγοντας διαμάχη με τον Γκαλιάνι, ο οποίος απέτυχε στην ενίσχυση της ομάδας.

Χρειάστηκαν μόλις 18 μήνες να μετατρέψουν τη Μίλαν άξια ανταγωνίστρια των μικρομεσαίων ομάδων της χώρας. Φέτος τους σώζει μόνο το Κύπελλο, εκτός αν ο Μπερλουσκόνι καταφέρει να εισάγει τον σύλλογο στο χρηματιστήριο.

ΤΟ ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ ΜΑΣ
101 ΚΑΜΠΟΥΡ – ΤΣΒΟΛΕ 2 2,90
108 ΤΣΕΣΤΕΡΦΙΛΝΤ – ΚΡΟΟΥΛΙ Χ2 2,18
114 ΜΙΛΑΝ – ΛΑΤΣΙΟ OV 1,80

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.