Είστε εδώ : Αρχική > Σταύρος Κολίλας > Στην Ουρουγουάη… ξέρουν!

Στην Ουρουγουάη… ξέρουν!

logotipo_campeonato_uruguayoΠαραφράζοντας φράση του Αθηναίου φιλόσοφου Σωκράτη, ο Πορτογάλος φιλόσοφος Μάνουελ Σέρτζιο, αναφερόμενος στο αγαπημένο του άθλημα έγραψε: «Οποιος ξέρει μόνο για ποδόσφαιρο, από ποδόσφαιρο δεν γνωρίζει». Η «ατάκα» ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του πρωταθλήματος Ουρουγουάης, το οποίο από σήμερα αυξάνει τις επιλογές στο κουπόνι του ΟΠΑΠ.

Πως γίνεται η δεύτερη μικρότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής να διεξάγει πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας με 18 ομάδες; Πως γίνεται επίσης σε χώρα με μόλις 3.400.000 κατοίκους να λειτουργούν συνολικά 31 επαγγελματικοί σύλλογοι; Στην Ουρουγουάη ζούνε με «futbol, mate y asado» και από το 2014 με τη… φούντα που απελευθέρωσε προς προσωπική χρήση ο φτωχότερος πρόεδρος του πλανήτη, Χοσέ Μούχικα.

Σε κάθε σπίτι βρίσκεις την ψησταριά του ασάδο και τα εργαλεία κατασκευής του μάτε, το ποτό που άφησαν κληρονομιά οι φιλές ιθαγενών που αποσύρθηκαν στο Βορρά. Το ποδόσφαιρο βρίσκεται παντού, σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά. Καθόλου περίεργη συνήθεια, αν συνυπολογίσουμε ότι τα δυο χρυσά μετάλλια της χώρας στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων τα χάρισε η Εθνική ομάδα το 1924 και 1928. Οι δυο κατακτήσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου (1930 & 1950) και τα 15 Κόπα Αμέρικα γεμίζουν υπερηφάνεια τους κατοίκους. Ομάδα και γήπεδο, με αφοσιωμένους οπαδούς που σέβονται την ιστορία.

Στο Μοντεβίδεο των 1,5 εκατομμυρίων κατοίκων εδρεύουν 13 ομάδες (μόνο Ατένας, Τακουαρεμπό και Χουβεντούδ εκπροσωπούν την υπόλοιπη χώρα), διαμορφώνοντας εκρηκτική ατμόσφαιρα. Ντέμπι παντού, κάθε αγωνιστική, κάθε σαββατοκύριακο. Ξεχωρίζει το αιώνιο ανάμεσα στην Πενιαρόλ με αγγλικές ρίζες και της Νασιονάλ των “εθνικιστικών”, δυο ομάδων που έχουν κατακτήσει 71 από τα 82 επαγγελματικά πρωταθλήματα.

Οι ακαδημίες παράγουν άφθονα ταλέντα, τα οποία με την πρώτη ευκαιρία μεταναστεύουν σε πλούσιες αγορές. Η παραγωγή παικτών είναι η βασική αιτία που αρκετοί σύλλογοι αντιδρούν στη μείωση των ομάδων της Α’ Κατηγορίας από 18 σε 12. Πέρα από την οικονομική ευμάρεια των τελευταίων ετών, προϊόν τις αύξησης εξαγωγών αρκετές μικρές ομάδες τις επαρχίας αδυνατούν να προβάλουν σοβαρή αντίσταση στην πρωτεύουσα.

ΤΟ ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ ΜΑΣ
305 ΜΕΡΣΙΝ – ΚΑΡΑΜΠΟΚ 2 3,15
315 ΡΙΝΤ – ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ 1Χ 2,62
361 ΜΑΛΙΝ – ΛΙΡΣ 2 5,25

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.