Είστε εδώ : Αρχική > Σταύρος Κολίλας > Της… Κορέας στο κουπόνι!

Της… Κορέας στο κουπόνι!

K-LeagueΝέα πρωταθλήματα στο κουπόνι, νέοι ορίζοντες στους λάτρεις της ιστορίας, γεωγραφίας και των πολιτικών εξελίξεων. Με το Στοίχημα μαθαίνεις τον κόσμο, ψάχνεις τα συντεταγμένα της Νότιας Κορέας, την χώρας που πέρασε στην συνείδηση των Ελλήνων από την ατάκα – «θα γίνει τις Κορέας».

Ηταν οι εποχές του εμφυλίου Βορρά – Νότου, η πρώτη θερμή σύγκρουση του “ψυχρού πολέμου” το οποίο κράτησε ισορροπίες μέχρι να πέσει ο τοίχος του Βερολίνου. “Ειναι ένας πόλεμος σε ακατάλληλο μέρος, την πιο ακατάλληλη στιγμή με τον πιο ακατάλληλο αντίπαλο” – είχε απαντήσει ο στρατηγός Ομαρ Μπράντλι όταν του ζήτησαν την επέκταση του πολέμου στην Κίνα.

Το παράλληλο 38ο χώρισε τελικά τη χερσόνησο, με του Βόρειους παραμένουν ακόμα εσώκλειστοι στο “καβούκι” και τους Νότιους να αντιγράφουν πιστά τους κανόνες του καταναλωτισμού. Ενδιάμεσα παίζουν μπάλα, χωρίς να σημαίνει ότι το ποδόσφαιρο έχει κλέψει την καρδιά του πληθυσμού. Ψώνια, μπέιζμπολ, μπάσκετ, ταυρομαχίες, πλαστική να φτιάξουν τα ελαττώματα της φύσης και κάπου στο βάθος το ποδόσφαιρο. Προσπάθησαν επί 30 χρόνια να δημιουργήσουν σοβαρό πρωτάθλημα, έλειπαν όμως οι ομάδες.

Η ανέγερση νέων γηπέδων με την ευκαιρία διοργάνωσης της τελικής φάσης του Μουντιάλ 2002, είχε θέσεις τις βάσεις, όμως η οικονομική κρίση που ταλαιπώρησε τη χώρα στα τέλη της δεκαετίας του 90 βρήκε αντιδράσεις από τις “φατρίες”. Στο τέλος τα κατάφεραν με την συνδρομή των μεγαλύτερων εταιριών που ελέγχουν πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου. Από το 2012 το πρωτάθλημα διεξάγεται με 12 ομάδες, με ανόδους και υποβιβασμούς και σκοτσέζικο σύστημα διεξαγωγής.

Στην πρώτη φάση οι 12 ομάδες παίζουν από τρεις φορές ενώ στην τελική φάση συναντιούνται ακόμα μια φορά, σε σύνολο 38 αγώνων. Η UEFA δεν θα δεχόταν ποτέ τη δομή του κορεάτικου ποδοσφαίρου. Τρεις ομάδες, Μπουσάν, Γιεονμπούκ και Ουλσάν, ανήκουν ολοκληρωτικά στη Χιουντάι, η Σουβόν στη Σάμσουνγκ, Γιαονάμ και Πόχανγκ Στίλερς στο μεταλλουργικό γίγαντα POSCO και η Ζεζού του πανέμορφου νησί με το ίδιο όνομα στον ενεργειακό κολοσσό SK Group. Λίγα αφεντικά, 12 οι ομάδες. Ευτυχώς που το πρωτάθλημα της Βόρειας Κορέας δεν θα μπει ποτέ στο κουπόνι.

ΤΟ ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ ΜΑΣ
216 ΠΛΙΜΟΥΘ – ΝΙΟΥΠΟΡΤ 2 3,55
224 ΑΛΦΡΕΤΟΝ – ΤΣΕΣΤΕΡ 1 2,35
229 ΝΤΟΒΕΡ – ΓΚΕΪΤΣΕΝΤ 2 3,00

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.