Πέρασαν οι εποχές που οι μεγάλοι σύλλογοι αντιδρούσαν στα προβλήματα που δημιουργούσαν οι αγώνες των εθνικών ομάδων.
Πρώτα ζήτησαν από FIFA και UEFA να δημιουργήσουν ενιαίο καλαντάρι και σε δεύτερο βαθμό να αποζημιωθούν σε περίπτωση τραυματισμού παικτών. Από το Μάιο του 2012 έως το Δεκέμβρη του 2013 η «φτωχή» FIFA κατέθεσε 27 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία των συλλόγων που απέδειξαν ότι έχασαν 80 παίκτες στις επόμενες 28 ημέρες των διεθνών υποχρεώσεων.
Ο γνωστός «ιός FIFA & UEFA» κτύπησε ακόμα μια φορά, με σοβαρές απώλειες. Μια ενδεκάδα που θα τη ζήλευαν οι καλύτεροι προπονητές προκάλεσαν οι αγώνες ανά τον κόσμο. Κρουλ – Νταβίντ Λουίς, Ιβάνοβιτς, Κοεντράο, Μόντρις, Πογκμπά, Νταβίντ Σίλβα, Γκέτσε, Σβαϊνστάιγκερ – Αγκέρο, Μπενζεμά, η βασική ομάδα των απόντων, ενώ στο πάγκο «κάθονται» οι Σίλεσεν, Μπίλια, Κάσερες, Τζάκα, Τσερίσεφ.
Ευχή και κατάρα οι διακοπές των πρωταθλημάτων. Ορισμένες ομάδες την περιμένουν να ανακτήσουν δυνάμεις, άλλες να διορθώσουν τα κακός κείμενα. Οι δεύτερη μεγάλη διακοπή (η πρώτη του Σεπτεμβρίου βγάζει λάθος συμπεράσματα) συνδυάζεται με τις πιο σημαντικές αλλαγές στους πάγκους των ομάδων.
Ηδη οι πρώτες 8-9 αγωνιστικές των πρωταθλημάτων έχουν δημιουργήσει κλήμα και εικόνα, ενώ οι πρώτες δυο αγωνιστικές των Κυπέλλων Ευρώπης, καθορίζουν την πορεία των μεγάλων ομάδων. Με πρόχειρους υπολογισμούς, περίπου 30 ομάδες που ξεκίνησαν τις υποχρεώσεις το καλοκαίρι, φρόντισαν να αλλάξουν προπονητές μόλις ξεκίνησε η διακοπή.
«Υπάρχει το Special One, το Normal One, τώρα ήρθε το New One» – δήλωνε στην παρουσίαση στο Πάντερμπορν ο Στέφαν Εφενμπεργκ, ο οποίος στα 47 του χρόνια αποφάσισε να γίνει προπονητής. Μουρίνιο, Κλοπ και Εφενμπεργκ, τρεις προπονητές που προσφέρουν αρκετή τροφή στα ΜΜΕ. Το τι θα κάνει ο πιο παράξενος Γερμανός παίκτης της τελευταίας εικοσαετίας, θα δείξει το άμεσο μέλλον.
Κάποτε νομίζαμε ότι ήταν οι παίκτες που δημιουργούσαν τις ομάδες.
Η μπάλα πέρασε στο γήπεδο των προπονητών που πληρώνονται ως μεγάλες αστέρες του σινεμά. Η νέα καριέρα του Γιούργκεν Κλοπ ξεκινά στο γήπεδο της Τότεναμ, κόντρα σε μια ομάδα που η Λίβερπουλ έχει κερδίσει ανεξαρτήτως έδρας τα τελευταία πέντε παιχνίδια. Η νέα νίκη της Λίβερπουλ ισοφαρίζει το ρεκόρ της Νιουκάστλ, η μοναδική που κέρδισε έξι φορές στη σειρά (2006-08) την Τότεναμ.
Πάντως ο Κλοπ θα ενημερώθηκε ότι Γάλλος Ζεράρ Ουλιέ παραμένει ο μοναδικός μάνατζερ της Λίβερπουλ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ (1992) που κέρδισε το πρώτο παιχνίδι (2-1 τη Σαουθάμπτον το 1998). «Θα το διασκεδάσουμε» – υποσχέθηκε ο Κλοπ, ο ειδικός της φυσικής κατάστασης, όμως το Σάββατο θα έχει απέναντι την ομάδα που στις πρώτες οκτώ αγωνιστικές έτρεξε περισσότερα από κάθε αντίπαλο.
Η αγωνιστική που έρχεται προηγείται της πιο σημαντικής αγωνιστικής στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σε ορισμένες το πρωτάθλημα περιμένει, καθώς υπάρχει χρόνος και αγώνες να ανακάμψουν.
Σε άλλες είναι η διοργάνωση που σου προσφέρει το χρήμα που παραμένει πρωταρχικός στόχος. Κούραση, ταξίδια, τραυματισμοί θα υποχρεώσουν αρκετούς προπονητές να παρατάξουν διαφορετικές ομάδες από εκείνες που αφήσαμε. Η διακοπή κόβει ρυθμό και προκαλεί σύγχυση στο μυαλό των προπονητών.
Ας πάρουμε το παράδειγμα της Φιορεντίνα. Οι διεθνής υποχρεώσεις άφησαν τον Μαουρίτσιο Σάρι της Νάπολι χωρίς 6 παίκτες που αγωνίστηκαν με τις Εθνικές ομάδες μόλις 270 λεπτά. Από την άλλη όχθη, ο Πάολο Σόουζα είχε 12 σκορπισμένους παίκτες, οι οποίοι αγωνίστηκαν συνολικά 1200 λεπτά με τις εθνικές ομάδες με Ρονκάλια και Μάτι Φερνάντες να επιστρέφουν μόλις την Πέμπτη στη Φλωρεντία.
Ιγκουαίν, Ινσίνιε και Καγεχόν έμειναν στη Νάπολι, ενώ ο Πάολο Σόουζα έκανε προπονήσεις με το μισό ρόστερ. Διαθέτει παράδοση η Φιορεντίνα στο «Σάο Πάολο», ενώ έχει αποδείξει ότι αυτή τη στιγμή παίζει την καλύτερη μπάλα στην Ιταλία.
Γιατί όμως ο «άσος» κυμαίνεται στο 1,65-1,70; Διότι οι εταιρίες γνωρίζουν την νοοτροπία των παικτών που κυνηγούν τους λογικούς «άσους». Επίσης γνωρίζουν τα προβλήματα των ομάδων, χωρίς να παραβλέψουμε την τάση της αγοράς, τη αρρώστια που επηρεάζει όλες τις εταιρίες. Μπορεί μια εταιρία να έχει διαφορετική γνώμη περί απόδοσης της νίκης της Νάπολι. Ποτέ όμως θα δείτε να «ενδιαφέρει» από τις άλλες.
Ο «ιός FIFA & UEFA» δεν λυπήθηκε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα. Ο τραυματισμός παικτών στο φετινό Ισπανικό πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας έχει μετατραπεί σε επιδημία. Από την πρώτη αγωνιστική έχουν τραυματιστεί 157 παίκτες με τους περισσότερους να υποφέρουν από μυϊκά προβλήματα. Η Σεβίλλη μετρά 20 συνολικές απώλειες, η Μπαρτσελόνα 18 και η Ρεάλ Μαδρίτης 14. Αλλα ποιος είπε σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ να παραμελήσουν την κλασική προετοιμασία και να δώσουν φιλικά παιχνίδια από την Αυστραλία στις ΗΠΑ;
Τα φιλικά κύρους προφέρουν χρήμα και φτιάχνουν παγκόσμια αγορά, όμως δημιουργούν πονοκέφαλο όταν αρχίζουν τα σοβαρά παιχνίδια. Καθόλου τυχαίο που πρώτη στη βαθμολογία εμφανίζεται η Βιγιαρεάλ με 16 βαθμούς, όσο είχε πριν 9 χρόνια η Βαλένθια. Στο τέλος ο τίτλος θα γίνει υπόθεση των δυο γιγάντων, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, όμως η απουσία των αστέρων όπως Μέσι και Μπενζεμά δένουν τα χέρια στους προπονητές. Τα νέα δεδομένα θα υποχρεώσουν τους μεγάλους συλλόγους ανά την Ευρώπη να προγραμματίσουν δεύτερη έντονη προετοιμασία. Πότε όμως; Η Μπάγερν έχει μπροστά τη χειμερινή διακοπή, όπως οι Ιταλοί, ενώ Ισπανοί και Αγγλοι θα προσεύχονται στον Προστάτη των τραυματιών να μην αυξήσει τη λίστα των απόντων.
Σε όλα αυτά προστίθενται οι αποφάσεις σε Βόλφσμπουργκ και Λοκομοτίβ Μόσχας (δυο από τις γνωστές διότι υπάρχουν οι άσημες που δύσκολα θα τελειώσουν τη σεζόν) να μειώσουν το μπάτζετ. Το σκάνδαλο της Φόλκσβαγκεν επηρέασε και την ομάδα που έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Στην Λοκόμοτιβ Μόσχας ψάχνουν νέο μεγάλο χορηγό, καθώς το κράτος αποφάσισε να μην επιτρέψει στην κρατική Σιδηροδρομική Εταιρία να μην στηρίξει πλέον την ομάδα, φόβου τιμωρίας από την UEFA, που για το ίδιο λόγο απέκλεισε συμπολίτισσα Ντινάμο από τα Κύπελλα Ευρώπης.
ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ
911 ΝΤΟΒΕΡ – ΜΑΚΛΣΦΙΛΝΤ 2 (3,25)
961 ΕΡΝΤΙΟΝΙΑΝΣ – ΜΠΡΕΧΙΝ 2 (4,60)
967 ΚΛΑΪΝΤ – ΣΤΕΡΛΙΝΓΚ Α. 2 (4,50)
1466 ΒΑΡΕΓΚΕΜ – ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ 1 (3,65)