Είστε εδώ : Αρχική > Σταύρος Κολίλας > Σταύρος Κολίλας: Γιατί τόση αντιπαλότητα…

Σταύρος Κολίλας: Γιατί τόση αντιπαλότητα…

bundesliga-logoΟι Γερμανοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι ο φανατισμός και η απόλυτη αφοσίωση (των οπαδών) στις ομάδες οφείλεται στις λιγοστές μορφές διασκέδασης στη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας, το Ρουρ (ή το Ρεβίερ όπως το αποκαλούν οι γνήσιοι Γερμανοί).

Στο… βάθος της ψυχής κατοικεί το μίσος ανάμεσα στους φανατικούς της Ντόρτμουντ και της Σάλκε. Το ντέρμπι έγινε το Σάββατο, έληξε 0-0, αλλά αξίζει να θυμηθούμε γιατί υπάρχει τόσο μίσος και αντιπαλότητα.

Οι Μπόχουμ, Ντούισμπουργκ, Ομπερχαουζεν, Εσεν και Βάτενσαϊντ δεν διαθέτουν ιστορία και οπαδική βάση στην κοιλάδα του Ρουρ όσο οι Ντόρτμουντ και Σάλκε.

Η περιοχή όπου βρίσκονται οι δύο πόλεις, οι οποίες απέχουν μόλις 32 χιλιόμετρα, έχει πολλά κοινά.

Τη «βαριά» διάλεκτο, την απασχόληση στις βιομηχανίες άνθρακα και χάλυβα, την παράδοση του αγώνων του προλεταριάτου, τα φαγητά, το κλίμα, τις γυναίκες, τον τρόπο διασκέδασης. Ομως, στο γήπεδο υπάρχουν πολλές διαφορές.

Τα ιστορικά βιβλία δεν αναφέρουν καμία σοβαρή αιτία για το πως άρχισε η διαμάχη. Ισως επειδή η Ντόρτμουντ δεν κατάφερε να κερδίσει την αντίπαλο για 17 σερί αγώνες από την ημέρα της πρώτης συνάντησης το μακρινό 1925. Η αγωνία κράτησε ολόκληρα 18 χρόνια μέχρι να κερδίσουν 1-0 μια παγωμένη ημέρα του Νοεμβρίου του 1943. Η κόντρα συνεχίστηκε στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’50, όταν η Ντόρτμουντ μπήκε «σφήνα» στη διεκδίκηση του τίτλου.

Εκεί, λένε οι ιστορικοί ότι, πηγάζει το μίσος των χιλιάδων φίλων της Σάλκε που δεν ήθελαν να έχουν στη γειτονιά μια «δυνατή» αντίπαλο. Οι αυτοαποκαλούμενοι «βασιλιάδες» ανέβηκαν για τελευταία φορά στο θρόνο το 1958.

Επειτα στο Γκέλσενκιρχεν έπεσε «μαύρο σκοτάδι». Η πρώτη σεζόν της «Μπουντεσλίγκα» το 1963, βρήκε τη Σάλκε στα… μισά της βαθμολογίας, τη Ντόρτμουντ στην 4η θέση και στο Κύπελλο Εκθέσεων.
Την επόμενη περίοδο ο υποβιβασμός της Σάλκε… γιορτάστηκε δεόντως από τους οπαδούς της Ντόρτμουντ. «Η μεγάλη Σάλκε επέστρεψε εκεί όπου ανήκει», φώναζαν ειρωνικά στο Ντόρτμουντ, όμως είχαν κάνει λάθος υπολογισμούς.

Η αυθαίρετη απόφαση της Ομοσπονδίας να ακυρώσει τους υποβιβασμούς, αυξάνοντας προς χάρη της Σάλκε τις ομάδες σε 18 (από το παράθυρο μπήκαν Γκλάντμπαχ και Μπάγερν), εξόργισε τα πλήθη.

Ηταν η απόφαση που δημιούργησε τη μεγάλη έχθρα και με τη Χέρτα (αφαίρεσαν την άδεια λόγω παράνομων πληρωμών), ενώ οι οπαδοί της Ντόρτμουντ βρήκαν την ευκαιρία να χαρακτηρίσουν τη Σάλκε ως «ομάδα των πολιτικών».

Στο Γκέλσενκιρχεν όλοι γεννιούνται οπαδοί της Σάλκε. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο σύλλογος αντλεί τη δύναμη από τα 136.000 εγγεγραμμένα μέλη, ενώ στο Ντόρτμουντ πληρώνουν συνδρομή μόλις 56.000 φανατικοί. Η Σάλκε κράτησε πάντα στενές επαφές με τους κατοίκους της περιοχής, τους Knapper.

Εκεί οι παππούδες και οι πατεράδες βαπτίζουν τα παιδιά τους με «μπλε και λευκή» ενδυμασία (από τα… γεννοφάσκια τους, δηλαδή), μια παράδοση που μεταφέρθηκε στο Ντόρτμουντ πολλά χρόνια αργότερα. Οι επιτυχίες της τελευταίας 25ετίας της Ντόρτμουντ έχουν αυξήσει τον φανατισμό, όπως και τον αριθμό εκείνων που φοράνε κίτρινα και μαύρα. Η έχθρα έχει περάσει πλέον στο αίμα των παικτών. Λίγοι ήταν εκείνοι που φόρεσαν τη φανέλα των δύο ομάδων. Συνολικά 24 από τους οποίους μόνο 13 πήγαν απευθείας στον «εχθρό». Ανάμεσα τους ο τερματοφύλακας Γιενς Λέμαν, ο ήρωας των οπαδών της Σάλκε, όταν ισοφάρισε σε 2-2 στην τελευταία φάση του ντέρμπι στις 19 Δεκεμβρίου 1997, στο κατάμεστο «Βεστφάλενσταντιον».

Οι «προδότες» παραμένουν «προδότες» με εξαίρεση τον Λέμαν, λόγω χαρακτήρα και τίποτα παραπάνω. Φιλίες ποτέ και με κανέναν! Μέχρι η μάρκα της μπίρας που καταναλώνουν οι οπαδοί είναι διαφορετική. Πώς να ξεχάσουν οι οπαδοί της Ντόρτμουντ το μεγάλο χλευασμό του 2005, όταν η οικονομική κρίση είχε χτυπήσει το σύλλογο. Η έλλειψη χρημάτων αποδυνάμωσε την Ντόρτμουντ πριν αρχίσει το καλοκαίρι του 2006. «Τον Μάιο όταν θα έρθουμε στο γήπεδό σας, θα σας ρίξουμε κατηγορία», τραγουδούσαν όλη τη σεζόν οι οπαδοί της Σάλκε. Η ιστορία έγραψε το αντίθετο. Η «αδιάφορη» Ντόρτμουντ κέρδισε 2-0 (12/5/2007), αποτέλεσμα που χάρισε το πρωτάθλημα στη Στουτγάρδη.
Το επόμενο Σάββατο οι οπαδοί της Ντόρτμουντ νοίκιασαν αεροπλάνο, το οποία πέταξε πάνω στο γήπεδο της Σάλκε όπου οι «εχθροί» φιλοξενούσαν την Μπίλεφελντ. Το πανό με την επιγραφή «Ein Leben Lang Keine Schale In Der Hand» («Μια ζωή χωρίς πρωτάθλημα»), που έκανε τον γύρο του κόσμου, μεγάλωσε το μίσος που τρέφουν οι οπαδοί.

ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ

ΚΥΡ. (15.30) 826 ΕΒΕΡΤΟΝ – ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ 2 (4,15)
ΚΥΡ. (15.30) 828 ΦΕΓΕΝΟΡΝΤ – ΧΕΡΕΝΦΕΝ 2 (6,00)
ΚΥΡ. (19.00) 983 ΜΟΛΝΤΕ – ΣΤΑΜΠΑΕΚ OV 3,5 (2,40)

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.