Στην ατζέντα ενός τουρίστα που επισκέπτεται την Αργεντινή βρίσκεται πάντα το ποδόσφαιρο. Αρχές Μαρτίου έως Μάιο συνιστούν ως καλύτερη εποχή οι μυημένοι με τη χώρα επισκέπτες που δεν χάνουν την ευκαιρία να παρακολουθούν τους αγώνες στο Μπουένος Αύρες. Που είναι φέτος η μπάλα; – ρωτούν τους ντόπιους. Δύσκολη ερώτηση, ακόμα πιο δύσκολη η απάντηση από τον πιο ενημερωμένο στην «πατρίδα του ποδοσφαίρου» την ημέρα που τα Συνδικάτα δέχτηκαν τις δεσμεύσεις των παραγόντων. Το ποδόσφαιρο ήδη επέστρεψε στην Αργεντινή.
Γιατί άργησε η έναρξη των πρωταθλημάτων κύριε; Διότι οι ποδοσφαιριστές υπό τις οδηγίες του συνδικάτου αποφάσισαν να μην κατέβουν στα γήπεδα μέχρι να πληρωθούν οι καθυστερημένοι μισθοί όλων των συναδέλφων. Και είναι πολλά τα λεφτά.
Λογικά δεν έπρεπε να βρεθεί λύση από το Ιανουάριο; Ναι, αλλά οι σύλλογοι δεν ήξεραν πως να αντέξουν τις υποχρεώσεις από την ημέρα που η κυβέρνηση του Μαουρίτσιο Μάκρι (επί 20 χρόνια πρόεδρος της Μπόκα Τζούνιορς) αποφάσισε να δώσει τέλος στο «Futbol para Todos» που είχε θεσπίσει η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Κίρσνερ.
Πόσα χρωστάνε οι σύλλογοι στους παίκτες; Σε αρκετές περιπτώσεις πολλά λεφτά. Μόνο 4-5 ομάδες έχουν οικονομική άνεση, ενώ οι μικρές ψάχνουν χρήμα για τις απλές μετακινήσεις. Ας μην μιλήσουμε για πληρωμές.
Και γιατί κύριε δεν τιμωρούν τους συλλόγους με αφαίρεση βαθμών και υποβιβασμό; Στην Ευρώπη ονομάζεται κακή διαχείριση. Εδώ είναι Αργεντινή όπου οι πληρωμένοι παίκτες είναι αλληλέγγυοι με τους συναδέλφους και οι παράγοντες το ίδιο με τους συναδέλφους που δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις.
Δεν κατάλαβα; Πως γίνεται αυτό; Ασε, μην το ψάχνεις φίλε. Κοίτα τι έγινε στις μικρές κατηγορίες. Κανονικά θα περιμέναμε γενική απεργία, αλλά οι μικροί παραμένουν ευάλωτοι στο σύστημα. Οταν ένας παίκτης έχασε τη ζωή του κτυπώντας στο τσιμεντένιο προστατευτικό δίπλα στην πλάγια γραμμή, αναβλήθηκε η επόμενη αγωνιστική υπό την προϋπόθεση ότι θα διόρθωναν τους αγωνιστικούς χώρους. Καμία αλλαγή και η ζωή συνεχίστηκε.
Καλά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τι λέει; Ποιος πρόεδρος; Ακέφαλη εδώ και πολλούς μήνες η Ομοσπονδία. Εφυγε ο Γρονδόνα και επικράτησε το χάος.
Εκλογές δεν έγιναν; Είχαμε και εκλογές αλλά στην συνέλευση ψήφισαν 75 μέλη και ήρθε ισοπαλία…38-38!
Βλέπω ότι οι μάγοι κατοικούν στο κτήριο της Ομοσπονδίας. Η μήπως οι μαφιόζοι παράγοντες έβαλαν το χέρι τους; Είμαι από χωριό φίλε μου, οι πρόγονοι μου ήρθαν από τη Νότια Ιταλία. Δεν άκουσα, δεν είδα!
Η ΦΙΦΑ τι κάνει; Ορισε επιτροπή για να αλλάξει κανονισμούς και να προβεί σε εκλογές. Πρόεδρος ο Αρμάντο Πέρες
Ποιος είναι ο τύπος; Αφετντικό της Μπελγράνο, ομάδα που ανέβηκε πριν ένα χρόνο. Μια από τα ίδια. Λένε ότι θα κάνουν εκλογές στις 29 Μαρτίου.
Μεγάλοι και μικροί εν δράσει δηλαδή; Τους μεγάλους τους ξέρουμε, ενώ οι μικροί έχουν πρόεδρο των Τσίκι Τάπια, υποψήφιος για πρόεδρο που αντί να λύσει τα προβλήματα των μικρών κατηγοριών εκβιάζει να αρχίσει το πρωτάθλημα με τα τσικό!
Ακουσα ότι απειλούν και οι πρόεδροι της Πριμέρα! Μέχρι και πρόεδρος της Ιντιπεντιέντε, Ούγκο Μογιάνο, απειλεί τους επαγγελματίες. Και να σκεφτείς ότι ο Μογιάνο ήταν αρχηγός της οργάνωσης που προστάτευε τα δικαιώματα των εργαζομένων όλης της χώρας. Κολλητός του προέδρου της Μπόκα, Ντανιέλ Αντζελίτσι και φίλος του Μάκρι.
Με μπέρδεψες. Ποιος ο αρχηγός των παικτών; Σέρχιο Μάρκι ονομάζεται, εκείνος που κάποτε έπεισε τους παίκτες της Κολόν να μην παίξουν και έφαγαν μείον βαθμούς που την «βοήθησαν» να υποβιβαστεί. Λένε ότι είχε στήριξη από την προηγούμενη κυβέρνηση και τον Τινέλι της Σαν Λορέντζο, ένας από τους δυνατούς υποψήφιους για την προεδρία.
Βρήκε λεφτά η κυβέρνηση να δώσει τέλος στην απεργία; Εδωσε ορισμένα στην Ομοσπονδία, η οποία θα μετέφερε στους συλλόγους αλλά οι παράγοντες αρνούνται να τα καταθέσουν στους λογαριασμούς των παικτών. Οπως πάντα.
Τηλεόραση; Ποιος πήρε τα δικαιώματα; Εχουν δυο μήνες που συζητάνε. Τρεις οι υποψήφιες εταιρίες αλλά δεν βλέπω να τα βρουν μέχρι τον Απρίλη. Το παρασκήνιο δίνει τροφή στον τύπο, χρήματα δεν βλέπουμε
Με αυτά που μου λες, οι ομάδες περιμένουν τον πρώτο επίσημο αγώνα του 2017. Τι λες; Υπάρχει το Λιμπερταδόρες και Σουνταμερικάνα. Η απεργία αφορά την εγχώρια αγορά. Οι παράγοντες φοβούνται τιμωρίες και μείωση κερδών από την Conmebol.
ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ
ΣΑΒ. (17.00) 1931 ΣΑΤΟΝ – ΓΙΟΡΚ 2 (3,15)
ΣΑΒ. (17.00) 1952 ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ – ΦΟΥΛΑΜ 2 (3,80)
ΣΑΒ. (19.30) 2014 ΑΛΤΑΧ – ΜΑΤΕΡΣΜΠΟΥΡΓΚ 2 (3,70