Ταξιτζής ήταν ο Τζέρι Φλέτσερ, ο κεντρικός ήρωας της ταινίας «Θεωρίες Συνωμοσίας» του Ρίτσαρντ Ντόνερ.
Τίποτα το σπουδαίο ως έργο, ωστόσο προκάλεσε το ενδιαφέρον για τον τρόπο που ένας άνθρωπος, ολίγον παράφρων και με κενά μνήμης, δημιουργούσε απίθανα σενάρια επί παντός του επιστητού, από τις παράξενες δραστηριότητες παρακρατικών οργανώσεων μέχρι τα καμώματα των μυστικών υπηρεσιών.
Ο ηθοποιός Μελ Γκίμπσον ως Τζεφ Φλέτσερ, ενσάρκωσε τον υποψιασμένο πολίτη, ο οποίος βλέπει παντού συνωμοσίες. Κι όμως, όταν ο ταξιτζής αποφάσισε να δημοσιεύσει τις απόψεις περί διαφόρων συνωμοσιών, αντιλήφθηκε ότι κάποιοι (μυστικές υπηρεσίες) ήθελαν να τον βγάλουν από τη μέση.
Περίεργη αντίδραση αν σκεφτούμε ότι οι άρχοντες ετούτου του κόσμου προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν τους πολίτες για την ανυπαρξία των Θεωριών Συνωμοσίας. Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι πλεκτάνες συμβαδίζουν με την καθημερινότητα. Οποιος πιστεύει ότι όλα είναι ωραία, μπορεί να βρεθεί εγκλωβισμένος σε ατελείωτα σκοτεινά κανάλια και αν τα αγνοήσουν, ίσως βρεθούν ξαφνικά κατάφατσα με τη σκληρή πραγματικότητα.
Τελικά, όλη μας η ζωή βασίζεται σε «θεωρία συνωμοσίας», με τα θετικά και τα αρνητικά της υπόθεσης. Μεγαλύτερη συνωμοσία από τη γέννηση δεν υπάρχει. Κανένα ζευγάρι δεν ρώτησε τα παιδιά πριν τα φέρει στη ζωή, όπως λίγοι σκέφτηκαν ότι οι ομάδες δεν ανταγωνίζονται για μας που γράφουμε για το στοίχημα. Οι διάφορες αθλητικές διοργανώσεις βασίζονται στον ανταγωνισμό εκπροσωπών της ανθρώπινης φυλής να αποδείξουν την ανωτερότητα τους. Παλιά αρρώστια, όσο η ιδιοκτησία.
Τι σχέση έχουν με το ποδόσφαιρο και δη το στοίχημα οι συνωμοσίες; Οση σχέση έχει ο καφετζής με τον καφέ. Ομάδες σώζουν μια σεζόν, κάποτε χάρη στην «αδιαφορία» των αντιπάλων, κάποτε μέσω βοήθειας από πρόθυμους φίλους.
Οταν οι Κινέζοι πάτησαν πόδι στη Δυτική Κεντρική Αγγλία, αγοράζοντας με τη σειρά τις Μπέρμιγχαμ, Γουλβς, Αστον Βίλα και Γουέστ Μπρομ, αρκετοί νόμιζαν ότι θα στηρίξουν αλλήλους στις δύσκολες στιγμές. Αν θέλουμε το πιστεύουμε, καθώς η ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου δεν σου αφήνει πολλά περιθώρια σε αντίθεση με τις Ιταλία και Ισπανία, για να μην αναφερθούμε στα δικά μας. Αστον Βίλα – Μπέρμιγχαμ προβλέπει το πρόγραμμα της 44ης αγωνιστικής στην Τσάμπιονσιπ. Σε ήρεμα νερά η Αστον Βίλα, που σχεδιάζει την επόμενη σεζόν. Στριμωγμένη όσο δεν πάει η Μπέρμιγχαμ, έπειτα από την απρόσμενη ήττα της περασμένης αγωνιστικής από την Μπέρτον.
Την επόμενη ημέρα, ο Τζιανφράνκο Τζόλα είχε το σθένος να παραιτηθεί αφήνοντας της ομάδα μόλις τρεις βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Λάθη επί λαθών στην πλευρά του Μπέρμιγχαμ που φοράει τα μπλε. Οι Κινέζοι είχαν την φαεινή ιδέα να διώξουν στα μέσα Δεκέμβρη του 2016 τον Γκάρι Ρόουτ, με την ομάδα να βρίσκεται στην 7η θέση του πίνακα, μόλις έναν βαθμό διαφορά από τα πλέι οφ. Φεύγει ο Ρόουετ, έρχεται ο Τζόλα, το καλύτερο παιδί, μάνατζερ που ξέρει από Αγγλία, αλλά όχι από Μπέρμιγχαμ και Κινέζους.
Η επιλογή του Τζόλα από τους Κινέζους ιδιοκτήτες και τον τεχνικό διευθυντή, αποδείχθηκε η χειρότερη στα χρονικά της κατηγορίας. Με 2 νίκες σε 24 αγώνες, η Μπέρμιγχαμ του Τζόλα προκάλεσε ψυχολογικά στους οπαδούς. «Θέλουμε τον σωτήρα, αλλιώς σε τέσσερις μήνες θα τρέχουμε στα μικρά γήπεδα των Σριούσμπερί η Μπέρι», έλεγαν οι οπαδοί μέχρι να μάθουν την συμφωνία με τον Χάρι Ρέντανπ, τον 70χρονο γερόλυκο των γηπέδων, ο οποίος δεν έχει ανάγκη από χρήμα. «Βαρέθηκα να κάθομαι, οπότε δέχθηκα αμέσως την πρόταση. Η Μπέρμιγχαμ έχει μεγάλη ιστορία κι εγώ την ευκαιρία να σώσω την ομάδα σε τρεις αγωνιστικές. Μη με ρωτάτε όμως πως θα πάρουμε τους βαθμούς. Ούτε που με ενδιαφέρει. Αλλωστε, αυτή την στιγμή δεν έχει καμία σημασία». Καλώς τον Χάρι που ξέραμε!
Είναι ο ίδιος που πριν από 9 χρόνια δεχόταν κέρμα από τους οπαδούς της Αστον Βίλα όταν καθόταν στο πάγκο της Πόρτσμουθ. Οι «Χωριάτες» τον θυμούνται, όπως θυμούνται το κάζο των οπαδών της Μπέρμιγχαμ όταν είχαν υποβιβαστεί πριν από 30 χρόνια στη Β’ κατηγορία της εποχής. Εκρηκτικό αναμένεται το μεγαλύτερο ντέρμπι της περιοχής, καθώς στο πάγκο της Αστον Βίλα κάθεται ο πρώην μάνατζερ της Μπέρμιγχαμ, Στιβ Μπρους. Φαβορί η Αστον Βίλα, περισσότερο λόγω αρνητικών αποτελεσμάτων της Μπέρμιγχαμ, όμως οι αποδόσεις μάλλον δεν υπολογίζουν την… αλεπού ονόματι Χάρι Ρέντναπ.
*Στην κατηγορία «άμα θέλω σου κόβω βαθμούς και σε βγάζω εκτός στόχων» – ανήκουν τα: Αϊντχόφεν – Αγιαξ, Φιτέσε – Φέγενορντ, Ραπίντ Βιέννης – Αούστρια Βιέννης, Λυών – Μονακό, Ντίναμο Ζάγκρεμπ – Χάιντουκ, Σπάρτα Πράγας – Βικτόρια Πλζέν.
Η Αϊντχόφεν πέταξε στα σκουπίδια την ευκαιρία να κρατηθεί σε επαφή με τον Αγιαξ, μήπως του «κλέψει» τη 2η θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Η ισοπαλία 1-1 στην έδρα της Ντεν Χαάγκ, έστειλε την Αϊντχόφεν στη «γη του πουθενά». Δυστυχώς ή ευτυχώς, η τύχη των Φέγενορντ και Αγιαξ εξαρτάται από τα κέφια των ουσιαστικά αδιάφορων βαθμολογικά Φιτέσε και Αϊντχοφεν. Στην Σπάρτα Πράγας δεν θέλουν να πάρει τον τίτλο η Σλάβια, η Ραπίντ δεν θέλει να βγει στο Γιουρόπα Λιγκ η Αούστρια. Είπαμε, το ποδόσφαιρο προσφέρει πρόσφορο έδαφος για τις αντιπαθητικές «θεωρίες συνωμοσίας».
ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ
ΣΑΒ. (17.00) 818 ΝΟΤΙΓΧΑΜ – ΡΕΝΤΙΝΓΚ 1 (2,30)
ΣΑΒ. (19.00) 881 ΠΟΓΚΟΝ – ΛΕΧΙΑ ΓΚ. 1 (2,40)
ΣΑΒ. (19.00) 882 ΤΕΡΕΚ – ΑΝΖΙ 2 (4,10)
ΣΑΒ. (20.15) 895 ΕΣΤΟΡΙΛ – ΣΕΤΟΥΜΠΑΛ 1 (2,30)