Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80, ο μικρός αριθμός ομάδων σε συνδυασμό με τον σκληρό ανταγωνισμό άφηνε εκτός τελικής φάσης Μουντιάλ αρκετές νεόπλουτες χώρες του κόλπο.
«Μια μεγάλη διοργάνωση θα σώσει την τιμή μας», σκέφτηκε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Φαχντ Μπιν Αμντελαζίζ.
Κι εγένετο το «Κύπελλο Φαχντ»μ με συμμετοχή πρωταθλητριών χωρών της Λατινικής Αμερικής, Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής, Αφρικής και Ασίας. Είχαν προηγηθεί το Κύπελλο Αρτέμιο Φράνκι (σύγκρουση πρωταθλητριών Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής) και το Αφροασιατικό Κύπελλο με τις αντίστοιχες πρωταθλήτριες.
Αν το Κύπελλο Αρτέμιο Φράνκι επιστρέφει τον Μάρτιο του 2018, το δεύτερο εξαφανίστηκε από το χάρτη. Η ιδέα του βασιλιά Φαχντ, προέβλεπε τη διεξαγωγή του τουρνουά στη Σαουδική Αραβία, μέχρι που ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Ζόζεφ Μπλάτερ μύρισε χρήμα.
«Από δω κι πέρα θα το ονομάσουμε Κύπελλο Συνομοσπονδιών», είπε στον Βασιλιά Φαχντ, ο οποίος τους ζήτησε αντίκτυπο.
Η αποζημίωση προέβλεπε την παρθενική συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας σε τελική φάση Μουντιάλ. Αν το 1994 η εθνική του Βασιλιά είχε κερδίσει με το σπαθί την πρόκριση στο Μουντιάλ της Αμερικής, στη συνέχεια ήρθαν τρεις συνεχόμενες συμμετοχές.
Ο ζάμπλουτος Βασιλιάς πήρε αυτό που ήθελε και ο Μπλάτερ την κότα που γεννούσε το χρυσό αυγό σε «φτωχές» χρονιές. Επειτα από τις 3 σερί τελικές φάσεις στη Σαουδική Αραβία, το τουρνουά πήγε στο Μεξικό για να καταλήξει στις χώρες που την επόμενη χρονιά διοργάνωναν την τελική φάση Μουντιάλ.
Με εξαίρεση το 2003 στη Γαλλία, καθώς οι γηπεδούχοι αισθάνθηκαν αδικημένοι για την επιλογή να δώσουν στο Μεξικό τη διοργάνωση του 1999. Η παράδοση θέλει να μην κατακτά τον επόμενο Μουντιάλ η κάτοχος του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας, αλλά αυτή είναι άλλη ιστορία.
*Η Ρωσία έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει στον κόσμο την χαμογελαστή και ήρεμη εικόνα μιας ασφαλής χώρας, ασχέτως αν η εθνική ομάδα του Τσερτσέσοφ ακόμα ψάχνεται. Στη 63η θέση κατάταξης βρίσκεται η Ρωσία, πληρώνοντας τους συντελεστές φιλικά προετοιμασίας και την μικρή παραγωγή παικτών. Οι τραυματισμοί σοβαρών μονάδων όπως Τζιούμπα, Τζαγκόιεφ και Ζόμπνιν και η απουσία του Κακόριν, αποδυναμώνει την ομάδα. Στόχος η συμμετοχή στα ημιτελικά και μετά βλέπουμε.
*Ο Φερνάντο Σάντος έκανε ξανά το θαύμα του στην Πορτογαλία. Πρώτη φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης, βασισμένος στην αμυντική φιλοσοφία (σε 7 αγώνες έφερε 6 ισοπαλίες). Αν ο Κριστιάνο δεν βάζει γκολ, θα καθαρίσει η άμυνα. Αν δεν το σηκώσει φέτος, δεν θα το κάνει ποτέ.
*Η πιθανή έκπληξη ονομάζεται Μεξικό. Σκληρή ομάδα, δυνατή στην επίθεση και προπαντός καθοδηγημένη από τον Κολομβιανό προπονητή, Οσόριο, ο οποίος έχασε μόνο 2 από τους 24 αγώνες στους 20 μήνες που ανέλαβε. Το 1999 είχε κερδίσει στον τελικό την σοβαρή Βραζιλία, στη Ρωσία μπορεί να κερδίσει τους πάντες.
*Η Νέα Ζηλανδία (95η στην κατάταξη) δηλώνει απλός συμμετοχή. Ενας Κρις Γουντ (27 γκολ με τη Λιντς) στην επίθεση δεν φέρνει το καλοκαίρι. Στόχος να μην φύγει ταπεινωμένη.
*Κάποτε οι διάφορες Γαλλία και Ιταλία είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν, φέτος η Γερμανία αποφάσισε να στείλει εναλλακτική ομάδα. Μόνο τρεις παίκτες που κατέκτησαν το Μουντιάλ του 2016 εμφανίζονται στο ρόστερ, (Ντράξλερ, Μουστάφι και Γκίντερ). Αρκετοί άσκησαν κριτική στην επιλογή του Γιόακιμ Λεβ, όμως στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό
*Οταν ρώτησαν τον Χούγκο Μπρος για τις βλέψεις του Καμερούν, ο Βέλγος προπονητής της πρωταθλήτριας Αφρικής έριξε τη μπάλα στην κερκίδα. «Ξέρω ότι ο τελικός θα είναι Πορτογαλία – Χιλή, δεν ξέρω τι θα κάνουμε εμείς».
*Η Χιλή της ήττας 3-2 στη Ρουμανία δεν έχει καμία τύχη, εκείνη που σήκωσε δυο συνεχόμενες φορές το Κόπα Αμέρικα, το σηκώνει έστω και στα πέναλτι.
*Ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο η Αυστραλία, αλλά τουλάχιστο θα μας χορτάσει θέαμα και γκολ.
ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ
ΣΑΒ. (14.35) 1940 ΧΕΜΠΕΪ – ΤΙΑΝΖΙΝ Κ. 2 (3,85)
ΚΥΡ. (06.00) 2056 ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ – ΧΙΟΥΣΤΟΝ 2 (3,45)
ΚΥΡ. (22.00) 2024 ΣΠ. ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΕΣ – ΦΕΡΟ ΚΑΡΙΛ 2 (2,80)