Ποια είναι η αντίπαλος του Πανιώνιου, τα γερά χαρτιά της και οι απουσίες
Τον Πανιώνιο και τη Νόβα Γκορίτσα τις χωρίζει η μάχη για την πρόκριση στον γ’ γύρο του Γιουρόπα Λιγκ (πρώτο ματς την ερχόμενη Πέμπτη στη Νέα Σμύρνη στις 10 το βράδυ). Τις ενώνει όμως η προσφυγιά.
Οπως η ΝΕΑ Σμύρνη για τον Πανιώνιο, έτσι και για την Γκόριτσα έδρα της είναι η ΝΕΑ Γκόριτσα. Η παλιά, για τους Σλοβένους, είναι ανάμνηση κι ανήκει στην Ιταλία.
Οχι, εδώ δεν χύθηκε το αίμα της Μικρασιατικής Καταστροφής υπήρχαν όμως οι θυσίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι σύμμαχοι όταν απελευθέρωσαν την Ιταλία έφθασαν στη Γκορίτσα. Την κατέλαβαν και σταμάτησαν εκεί. Την υπόλοιπη περιοχή την απελευθέρωσαν οι αντάρτες του Τίτο. Υπήρξε μια γραμμή, την είπαν… Μόργκαν και χώριζε τη πόλη από τα γύρω χωριά. Κι αυτή η γραμμή στη συνέχεια έγινε σύνορο. Οταν ο Τίτο κατάλαβε ότι χάσει οριστικά τη Γκορίτσα διέταξε να φτιαχτεί μια νέα πόλη. Η Νέα Γκορίτσα ακριβώς δίπλα στα σύνορα, δίπλα δηλαδή στην Ιταλική! Το 1950 είχαν ήδη κατασκευαστεί πέντε οικοδομικά τετράγωνα κι εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι 500 κάτοικοι. Σήμερα είναι μια μοντέρνα πόλη με 13.491 κατοίκους, η δέκατη μεγαλύτερη της Σλοβενίας.
Από συγχώνευση
Οσο για την ομάδα οι ρίζες της φθάνουν στο μακρινό 1907. Τότε φτιάχτηκε η «Γιουγκοσλάβια» που τον Οκτώβριο του 1947 έδωσε στη θέση της στην «Γκορίτσα Φυσικής Αγωγής». Αυτή το 1963 συγχωνεύθηκε με την Μπράνι Σόλκαν κι απέκτησε τις σημερινές της εγκαταστάσεις.
Η Γκορίτσα έπρεπε να περιμένει την ανεξαρτητοποίηση της Σλοβενίας (1991) για να δείξει τις δυνατότητές της. Ηταν λογικό να μην μπορεί να φανεί στο ισχυρότατο Γιουγκοσλαβικό πρωτάθλημα κόντρα σε Σέρβους και Κροάτες.
Κέρδισε τέσσερα πρωταθλήματα (1996,04,05,06) και τρία Κύπελλα (2001,02,14). Οπως δείχνουν και οι τίτλοι της η καλύτερη περίοδος ήταν οι αρχές της περασμένης δεκαετίας.
Τότε έφθασε κοντά στην Ευρωπαϊκή υπέρβαση. Το καλοκαίρι του 2004 μετέχοντας στο Τσάμπιονς Λιγκ έφθασε μέχρι τον 3ο γύρο των προκριματικών. Απέκλεισε τις Φλόρα Ταλίν, την Κοπενγχάγη, αλλά έπεσε επάνω στην Μονακό (φιναλίστ του τροπαίου τη προηγούμενη χρονιά) και το όνειρό της για τους ομίλους πήρε τέλος.
Ο πιστός στρατιώτης Σρέμπνιτς
Στον πάγκο της ομάδας βρίσκεται ο Μίλαν Στρέμπνιτς, 47 χρόνων, που είναι η ίδια η ιστορία της. Ως ποδοσφαιριστής από το 1993 έως το 2006 έμεινε πιστός σε αυτήν. Επαιξε σε 398 ματς πρωταθλήματος και σημείωσε 34 γκολ. Μετά έγινε προπονητής. Εργάστηκε στα τμήματα υποδομής και από το 2009 με μικρά διαλείμματα έχει την ευθύνη της ομάδας. Στόχος του ένα νεανικό σύνολο που θα παίζει σωστά και θα πουλά την κατάλληλη στιγμή τους ποδοσφαιριστές του.
Ετσι έγινε και με τον αμυντικό Ματίγια Μπόμπεν. Πριν από δύο χρόνια έπαιζε σε μια μικρή ομάδα. Είχε δοκιμαστεί χωρίς επιτυχία στη Μπόλτον και με τη μεταγραφή του στη Γκορίτσα έσωσε τη καριέρα του. Σε μια γεμάτη χρονιά, την περσινή (34 αγώνες, ένα γκολ) πήρε μεταγραφή για την Ρωσική Ροστόφ υπογράφοντας συμβόλαιο για 3+1 χρόνια.
Αυτός είναι ο στόχος των περισσότερων ποδοσφαιριστών της ομάδας. Να παίξουν και να φανούν.
Τα αστέρια
Δυστυχώς για τον ίδιο και την ομάδα του, ευτυχώς για τον Πανιώνιο, ο καλύτερος παίκτης της ομάδας, ο Μίραν Μπούργιτς, 32 χρόνων, διεθνής που έκανε καριέρα στο εξωτερικό (Αυστρία, Σουηδία, Ισραήλ, Κύπρο σε Εθνικό Αχνας) είναι τραυματίας. Εκανε μια σοβαρή εγχείρηση στο γόνατο που λίγο έλειψε να το… κόψει τη μπάλα και τώρα αναρρώνει.
Υπάρχει όμως βάθος. Ο καλύτερος αυτή τη στιγμή παίκτης της είναι ο 22χρονος Βόσνιος Ρίφετ Κάπιτς. Παίζει στον άξονα και πέραν των άλλων σκοράρει. Ηταν ο παίκτης που «καθάρισε» στο πρώτο ματς του Γιουρόπα στην Αρμενία με την Σιράκ. «Χτύπησε» στο 15′ και στο 69′ κι ουσιαστικά έδωσε τη πρόκριση στην ομάδα του.
Στο 2-2 στη ρεβάνς η Γκόριτσα αιφνιδιάστηκε από την μαχητικότητα των αντιπάλων της. Μπορεί να βρέθηκαν από το 13′ πίσω στο σκορ (αυτογκόλ του Σέρβου Πρίλεβιτς), αλλά το πάλεψαν. Πέτυχαν δύο γκολ και μόλις στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων ισοφάρισαν με τον ηλικίας 21 χρόνων Νιγηριανό Μπένε Αμαράκι Οσούζι, ένα παίκτη που… ψήθηκε ως δανεικός σε μικρότερες ομάδες κι εφέτος δείχνει έτοιμος να καθιερωθεί παίζοντας στα άκρα της επίθεσης με την ίδια ευχέρεια.
Κάτω από τα δοκάρια της είναι ο Γκρέκα Σολκάν, 21 χρόνων με συμμετοχές σε όλες τις μικρές εθνικές της Σλοβενίας. Οι ειδικοί λένε ότι είναι ο πιο εξελίξιμος παίκτης.
Το σύστημα
Ανάλογα με τον αντίπαλο παίζει 4-4-2 ή 4-3-2-1. Τα πρόσωπα στην ενδεκάδα σπάνια αλλάζουν και ο προπονητής της περνά για… κόσκινο όποιον πρέπει να πάρει φανέλα βασικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την Σιράκ χρησιμοποίησε την ίδια ενδεκάδα με μόνη αλλαγή τον Ματίγια Μπόμπεν που πήρε μεταγραφή. Ακόμη και οι τρεις παίκτες που ήταν αλλαγή δεν άλλαξαν από το πρώτο στο δεύτερο ματς,
Προβλήματα
Η μεταγραφή του Μπόμπεν έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην άμυνα, όπως φανερή είναι και η απουσία του Μπούργιτς. Οι Σλοβένοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τη κόντρα των οπαδών τους. Η εξέδρα των οργανωμένων παραμένει κλειστή αφού δεν έχει πλαστικά καθίσματα όπως θέλει η ΟΥΕΦΑ στις διοργανώσεις της κι αυτοί απέχουν από τα Ευρωπαϊκά ματς,
Μεταγραφές
Δεν έχει κάνει μεταγραφές, αλλά ενισχύθηκε σημαντικά τον περασμένο Ιανουάριο. Οι παίκτες που πήρε της… βγήκαν (ο Κροάτης Φιλίποβιτς, ο Νιγηριανός Εντάφε) και έχουν αφομοιωθεί στην ομάδα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πέρσι έκανε ένα φανταστικό ντεμαράζ στον β γύρο και τα πλέι οφ κι εκεί που βρισκόταν μεταξύ της 4ης και 6ης θέσης κατάφερε να τερματίσει 2η πίσω από την Μάριμπορ και να μείνει αήττητη από τον Μάρτιο.
Ελληνική εμπειρία
Είναι η τρίτη φορά που η Γκορίτσα θα βρεθεί αντίπαλος ελληνικής ομάδας. Εχει αποκλειστεί τις προηγούμενες δύο. Την σεζόν 1999-00 αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό (0-1,0-2) και το 2004-05 από την ΑΕΚ (1-1,0-1)