Είστε εδώ : Αρχική > Σταύρος Κολίλας > Σταύρος Κολίλας: Στο γήπεδο της ανείπωτης πίκρας

Σταύρος Κολίλας: Στο γήπεδο της ανείπωτης πίκρας

Υπάρχει μεγάλη ένταση εν όψει των 2 τελευταίων αγωνιστικών των προκριματικών του Μουντιάλ στη ζώνη της Νότιας Αμερικής. Επτά ομάδες κυνηγούν τις τρεις θέσεις (η Βραζιλία εξασφάλισε προ πολλού το εισιτήριο) που οδηγούν απ’ ευθείας στην τελική φάση. Μεγάλη αξία αποκτά επίσης και το μπαράζ, καθώς η «τυχερή» της υπόθεσης θα βρει απέναντι τη -θεωρητικά- αδύναμη Νέα Ζηλανδία. Στα διάφορα σενάρια πρόκρισης προστέθηκε το παρασκήνιο της επιλογής διαιτητών. Την ημέρα που οι Αργεντινοί ανακοίνωσαν το γήπεδο της Μπόκα ως έδρα για τον κρίσιμο αγώνα με το Περού, ζήτησαν από την Ομοσπονδία να σφυρίξει Βολιβιανός διαιτητής. Η είδηση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Περού, η οποία ζήτησε να οριστούν μόνο Βραζιλιάνοι διαιτητές, ήτοι από μία χώρα της οποίας η Εθνική είναι «αδιάφορη». Τελικά, η Ομοσπονδία υπέκυψε την πίεση όλων των ενδιαφερόμενων ομάδων, επιλέγοντας τέσσερις Βραζιλιάνους διαιτητές, ενώ στο αδιάφορο Βολιβία – Βραζιλία σφυρίζει Αργεντινός.

* Το γήπεδο της Μπόκα, το θρυλικό και επιβλητικό «Μπονμπονέρα» επέλεξε ο προπονητής της Αργεντινής, Χόρχε Σαμπάολι. Μετά το ντροπιαστικό 1-1 με τη Βενεζουέλα στο αχανές γήπεδο της Ρίβερ, ο Σαμπάολι θέλει τη δύναμη της εξέδρας για να νικήσει το Περού. Βέβαια, ήταν αρκετοί εκείνοι που του θύμισαν την «τραγωδία» του Αυγούστου του 1969, όταν το Περού πήρε το «χρυσό» 2-2, αποτέλεσμα που άφησε για πρώτη και τελευταία φορά εκτός τελικής φάσης Μουντιάλ την Αργεντινή. Η ειρωνεία της τύχης ήθελε τις δυο ομάδες να συναντηθούν 16 χρόνια αργότερα στον αποφασιστικό αγώνα του ομίλου. Στο κατάμεστο γήπεδο της Ρίβερ, στις 30 Ιουνίου 1985, το Περού προηγήθηκε 2-1, όμως το γκολ της ισοφάρισης του Ρικάρντο Γκαρέκα στο 81ο λεπτό, έδωσε την ευκαιρία στην παρέα του Μαραντόνα να σηκώσει τον τρόπαιο στο Μεξικό. Δυστυχώς, χωρίς τον «σωτήρα» Γκαρέκα (τον τωρινό προπονητή της εθνικής Περού), τον οποίο άφησε εκτός αποστολής ο Κάρλος Μπιλάρδο. Τα χρόνια πέρασαν, με τον Γκαρέκα να έχει ξεχάσει το γεγονός. Προέχει ο αγώνας του »Μπομπονέρα», εκεί όπου η Αργεντινή έδωσε 29 αγώνες, κέρδισε τους 19, έφερε ισοπαλία στους 8 κι έχασε μόνο δύο: Αναφερόμαστε στο 4-3 (1971) από τη Γαλλία και το 3-1 (1977) από τη Γερμανία. Η «αλμπισελέστε» υποδέχεται το Περού για 8η φορά σε ματς προκριματικών Μουντιάλ. Προηγήθηκαν 5 νίκες και 2 ισοπαλίες. Μετά το 2-2 με το Περού το 1969, η Αργεντινή επέστρεψε το 1997 στο γήπεδο της Μπόκα, όπου έφερε 1-1 στο ματς με την Κολομβία, μία ισοπαλία που σφράγισε την πρόκριση αμφότερων των ομάδων.

* Στην Αργεντινή του Σαμπάολι που κάλεσε τρεις παίκτες της Μπόκα (ανάμεσα τους τον δεινό σκόρερ, Μπενεντέτο) δεν φθάνει η ισοπαλία, ενώ το Περού (χωρίς τέσσερις τιμωρημένους και αμφίβολο τον Φαρφάν), θα έχει τον πρώτο λόγω για την πρόκριση αν φύγει αήττητο από το «Μπονμπονέρα». Οι αποδόσεις δείχνουν ότι ορισμένες Εθνικές όπως η Παραγουάη και ο Ισημερινός δεν έχουν ελπίδα, ωστόσο τίποτα δεν είναι δεδομένο.

ΠΕΜ.(15.00) 617 ΣΥΡΙΑ – ΑΥΣΤΡΛΙΑ Χ (3,15)
ΠΕΜ.(19.00) 626 ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ – ΤΣΕΧΙΑ 1 (3,85)

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.