Απόψε και αύριο θα μάθουμε αν η Ωκεανία μείνει χωρίς εκπρόσωπο, καθώς Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία έχουν ζόρικα μπαράζ κόντρα σε Ονδούρα και Περού αντίστοιχα. Τρία μπαράζ, τρία 0-0 στους πρώτους αγώνες. Θεωρώντας, ότι οι Περουβιανοί είναι το ακλόνητο φαβορί, αλλά για να δούμε τι γίνεται στις άλλες δύο «μάχες».
ΙΡΛΑΝΔΙΑ – ΔΑΝΙΑ: Το 0-0 στην Κοπεγχάγη επιβεβαίωσε την πρόβλεψη των περισσοτέρων: Το πολύ ένα γκολ, απόρροια της σκληρής άμυνας των Ιρλανδών, όπως είδαμε και στον τελευταίο αγώνα του ομίλου στην έδρα της Ουαλίας. Πλέον, η ομάδα του Μάρτιν Ο’ Νιλ είναι υποχρεωμένη να ζητήσει το γκολ, εκτός αν θέλει να πάει το ματς στα πέναλτι. Ακριβώς σε αυτή την ανάγκη της Ιρλανδίας να πετύχει γκολ βασίζεται το σχέδιο των Δανών, οι οποίοι προκρίνονται με δυο αποτελέσματα. Την ισοπαλία με σκορ και τη νίκη. «Εκτός από την αμυντική λειτουργία την Ιρλανδίας, δεν μας βοήθησε ο βαρύς αγωνιστικός χώρος του Πάρκεν», δήλωσαν Δανοί παίκτες, πιστεύοντας ότι ο αντίπαλος θα «ανοιχτεί» στη ρεβάνς. Σίγουρα, στο Δουβλίνο οι καλύτερα τεχνικά καταρτισμένοι Δανοί θα βρουν ποιοτικό αγωνιστικό χώρο, αν και την ώρα του αγώνα αναμένεται το κλασικό ψιλόβροχο του Δουβλίνου. Να το λάθος των Δανών: Ο Μάρτιν Ο’ Νιλ είδε από νωρίς το… όνειρο. Το 0-0 ζητούσε και αυτό πήρε. Ας μην περιμένουν οι Δανοί διαφορετικό στιλ και σχέδιο από τους Ιρλανδούς. Μάλλον έχουν ξεχάσει ότι το 0-0 τους πάει παράταση, εκεί όπου συνήθως κερδίζουν οι ομάδες με καλύτερη ψυχολογία και βέβαια φυσική κατάσταση. Ιδού και το μυστικό της Ιρλανδίας. Ομάδα με απίστευτη υπομονή στο παιχνίδι της, λειτουργεί ως σύνολο στο 100%. Το ταλέντο της Δανίας περιορίζεται σε 2-3 παίκτες, οι οποίοι ενίοτε χάνονται στο 4-3-3 της ομάδας. Εν τέλει, η αμυντική λειτουργία της Ιρλανδίας αρχίζει από την επίθεση, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να κτυπήσει. Στον Ο’ Νιλ δεν μένει παρά να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα, οπότε ας μην περιμένουμε να κάνει παραχωρήσεις, επειδή οι Δανοί το θέλουν. Οπως και στην Κοπεγχάγη, ούτε τώρα προβλέπεται όμορφο παιχνίδι, με πολλές φάσεις. Το «0-1 γκολ» πληρώνει σχεδόν όσο η νίκη της Ιρλανδίας.
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ – ΟΝΔΟΥΡΑ: Οταν το 2007 οι Αυστραλοί αποφάσισαν να «μετακομίσουν» στα προκριματικά της Ασίας, είχαν την πεποίθηση ότι θα περνούν σε τελική φάση χωρίς μεγάλους μπελάδες. Πριν είχαν δοκιμάσει όσο καμία άλλη Εθνική την πίκρα των μπαράζ. Αποκλείστηκαν το 1986 από τη Σκωτία, τέσσερα χρόνια αργότερα αντιμετώπισαν την ανώμαλη απόφαση της ΦΙΦΑ να «χώσει» το Ισραήλ στη ζώνη της Ωκεανίας, ενώ το 1994 πέρασαν από διπλή διαδικασία μπαράζ. Πρώτα απέκλεισαν στα πέναλτι τον Καναδά πριν βρεθούν απέναντι στην Αργεντινή του Μαραντόνα. Στο μπαράζ του 1998, έχασαν την 2η συμμετοχή σε τελική φάση από το Ιράν, την ίδια τύχη είχαν και το 2002 με την Ουρουγουάη. Η πρώτη επιτυχία σημειώθηκε στην 5η προσπάθεια, προκαλώντας αίσθηση, κόντρα στην Ουρουγουάη. Οι δυο επόμενες τελικές φάσεις επιβεβαίωσαν την δύναμη των Αυστραλών με δυο άνετες προκρίσεις. Και ήρθε το 2018. Πρώτα χρειάστηκε να περάσει τη Συρία στην παράταση με τα γκολ του Τιμ Κέιχιλ, ενώ πριν από λίγες ημέρες ταξίδεψε στην Ονδούρα. Χωρίς τον τραυματισμένο αρχηγό και τους δυο τιμωρημένους, Μάθιου Λέκι και Μαρκ Μίλιγκαν, πήραν το 0-0 σε καυτή έδρα, αν και μπορούσαν να πετύχουν ένα γκολ όπως θα μπορούσαν να είχαν φύγει με οριακή ήττα. Τώρα τους περιμένει η τελική μάχη στο Σίδνεϊ, παίζοντας για την τιμή της Ωκεανίας. Θα τους ενοχλήσει η αποτυχία, όχι επειδή το ποδόσφαιρο αποτελεί το εθνικό σπορ, αλλά γιατί θα επιβεβαιωθούν τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων της Ονδούρας, τα οποία έγραφαν: «Ξέρουν μπάλα τα 11 καγκουρό;». Για την ιστορία, τα «καγκουρό» έχασαν δυο μεγάλες ευκαιρίες, είχαν κάποια κενά στην άμυνα και στο τέλος πήραν το τσάρτερ της επιστροφής, αφήνοντας πίσω την «πρωτεύουσα των δολοφονιών». Καγκουρό εσείς, εγκληματικότητα εμείς. Την ίδια ώρα η Εθνική των Κατράτσος (το παρατσούκλι της Ονδούρας), ανέβηκε σε εμπορική πτήση, φθάνοντας 18 ώρες αργότερα στο Σίδνεϊ. Κοινώς, 0-0 και η μπάλα στη σέντρα. Με τρεις σημαντικές επιστροφές και γεμάτο γήπεδο η Αυστραλία, οι δυο τιμωρημένοι Μάινορ Φιγκερόα και Αλμπερτ Ελις που έχασαν το πρώτο ματς θα πάρουν θέση στην ενδεκάδα της Ονδούρας. Ενας Αργεντινός, ο Νέστορ Πιτάνα, επελέγη ως διαιτητής, ένας Ιταλός, ο Ντανιέλε Ορσάτο, μοίρασε δικαιοσύνη στον πρώτο αγώνα.
ΣΥΣΤΗΜΑ 3-4-5
ΤΡΙ.(18.30) 1931 ΝΙΓΗΡΙΑ – ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 1ΗΜ. (5,60)
ΤΡΙ.(21.45) 1899 ΙΡΛΑΝΔΙΑ – ΔΑΝΙΑ 1 (2,50)
ΤΡΙ.(21.45) 1952 ΜΠΕΡΙ – ΓΟΥΟΚΙΝΓΚ 2 (5,00)
ΤΕΤ.(00.30) 1986 ΒΙΛΑ ΝΟΒΑ – ΦΙΓΚΕΪΡΕΝΣΕ 2 (4,20)
ΤΕΤ.(23.30) 2284 ΓΚΡΕΜΙΟ – ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ 2 (3,75)