Είστε εδώ : Αρχική > Σαν Σήμερα > Σαν σήμερα στον αθλητισμό (1η Ιουλίου)

Σαν σήμερα στον αθλητισμό (1η Ιουλίου)

1903: Διεξάγεται ο πρώτος Ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας.

1904: Τελετή έναρξης των 3ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο St Louis των ΗΠΑ. Οι πρώτοι αγώνες επί αμερικανικού εδάφους θα στεφθούν με παταγώδη αποτυχία. Η Ελλάδα θα κατακτήσει ένα χρυσό μετάλλιο, στην άρση βαρών με τον Κακιούση.

1904: Ο βιομήχανος Φρίντριχ Μπάγερ (χημικά, ασπιρίνη) ιδρύει τον αθλητικό σύλλογο Μπάγερ Λεβερκούζεν.

1906: Ιδρύεται η ομάδα ποδοσφαίρου της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας.

1924: Ο Άντι Ντάσλερ και ο αδελφός του Ρούντολφ ιδρύουν εταιρία κατασκευής αθλητικών παπουτσιών. Τον Απρίλιο του 1948 τα δύο αδέλφια θα χωρίσουν… Ο Άντι θα ιδρύσει την Adidas και ο Ρούντολφ την Puma.

1953: Εγκαινιάζεται το Στάδιο της Δόξας Δράμας με τον αγώνα Δόξα Δράμας – Παναθηναϊκός (2-2).

1955: Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Γιάννης Βάζος, γνωστός ως αλεπού, αναλαμβάνει προπονητής της Ανόρθωσης στην Κύπρο και θα την αναδείξει πρωταθλήτρια, παρά τις ελλείψεις, αφού τέσσερα βασικά στελέχη, οι Σάιλος, Παπαδόπουλος, Φωτεινός και Χατζηλουίζος, έχουν συλληφθεί βάσει του νόμου περί εκτάκτου ανάγκης και θα εκτίσουν ποινή φυλάκισης καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου. Ασχέτως από την επιτυχία αυτή, ένα χρόνο μετά οι αγγλικές αρχές δεν θα ανανεώσουν την άδεια παραμονής του προπονητή και αυτός θα αναγκαστεί να επιστρέψει στην Ελλάδα στις 28 Ιουλίου 1956.

 

1956: Το τρίτο του συνεχόμενο πρωτάθλημα πανηγυρίζει ο Ολυμπιακός, μετά το 0-0 με τον Παναθηναϊκό, που ήθελε μόνο νίκη για να κατακτήσει αυτός το πρωτάθλημα.

1962: Ο Παναθηναϊκός εξέρχεται ισόπαλος 3-3 με τη σουηδική ‘Ελφσμποργκ, σε φιλικό αγώνα στη Νέα Υόρκη.

1965: Μετά από δεκάωρη συνεδρίαση, η ΕΠΟ τιμωρεί με μηδενισμό, τόσο τον Παναθηναϊκό, όσο και τη Νίκη Βόλου, για τα επεισόδια που οδήγησαν σε διακοπή του αγώνα τους την τελευταία αγωνιστική του Πρωταθλήματος Ελλάδας. Στον Παναθηναϊκό η ποινή δεν στοιχίζει τίποτα, αφού έχει ήδη αναδειχτεί πρωταθλητής, η Νίκη όμως υποβιβάζεται στη Β’ Κατηγορία. Αργότερα, πάντως, η τιμωρία της θα ανακληθεί.

1970: Ο τσέχος προπονητής Φράντισεκ Φάντροκ αναλαμβάνει την εθνική ομάδα της Ολλανδίας. Θα μείνει στον πάγκο της έως τις 26 Μαρτίου 1974 και στη θητεία του θα συγκεντρώσει τον δεύτερο καλύτερο μέσο όρο πόντων (2.15) πίσω από τον Μάρκο φαν Μπάστεν. Το 1975 θα αναλάβει την ΑΕΚ, την οποία θα οδηγήσει στα ημιτελικά του UEFA Cup (1976) και στην κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος το 1978.

1972: Αρχίζει στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας η περίφημη σκακιστική αναμέτρηση μεταξύ του παγκόσμιου πρωταθλητή Μπόρις Σπάσκι από την ΕΣΣΔ και του αμερικανού διεκδικητή Μπόμπι Φίσερ.

1973: Πρώτη αναμέτρηση ΗΠΑ – Κίνα στο μπάσκετ. Η ομάδα των Αμερικανών επιλέκτων νικάει τη Σαγκάη με 96-61.

1975: Ο Παναθηναϊκός προτείνει στον περίφημο προπονητή της Λίβερπουλ Μπομπ Πέισλι να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του. Τελικά, όμως, οι ενέργειες δεν θα καρποφορήσουν και νέος προπονητής του τριφυλλιού θα γίνει ο Βραζιλιάνος Αϊμορέ Μορέιρα.

1977: Η Ανατολικογερμανίδα Μάρλις Έλσνερ σπάει στη Δρέσδη το φράγμα των 11 δευτερολέπτων στα 100 μέτρα, με επίδοση 10.88.

1981: Μετά τους Γαλάκο και Κυράστα, ο Παναθηναϊκός κάνει νέο μεταγραφικό μπαμ, αποκτώντας τον Άγγελο Αναστασιάδη, εκμεταλλευόμενος την οκταετία που συμπληρώνει στον ΠΑΟΚ.

1993: Ο διαιτητής Ουίλιαμ Γουέιλερ αποβάλλει 20 ποδοσφαιριστές στον αγώνα πρωταθλήματος Sportivo Ameliano- General Caballero στην Παραγουάη, όταν αυτοί συμπλέκονται, με αποτέλεσμα να διακοπεί ο αγώνας.

2001: Η 22χρονη Κουβανή Οσλέιντις Μενέντεζ γίνεται η πρώτη γυναίκα ακοντίστρια που σπάει το φράγμα των 70 μ. με βολή 71,54 μ., στο πλαίσιο του διεθνούς μίτινγκ «Βαρδινογιάννεια» στο Ρέθυμνο.

2004: Η Ελλάδα παίρνει την πρόκριση για τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, μετά τη νίκη της με 1-0 επί της Τσεχίας στον δεύτερο ημιτελικό της διοργάνωσης. Το «ασημένιο» γκολ σημειώνει ο Δέλλας στο 115ο λεπτό της παράτασης. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της AGB, τον αγώνα παρακολουθούν απευθείας από την ΕΤ-1 3.686.000 άτομα (μερίδιο τηλεθέασης 84,6%), που αποτελεί ρεκόρ τηλεθέασης.

2005: Η Μεσογειακή ομάδα μπάσκετ, με τρίποντο τρία δευτερόλεπτα πριν από το τέλος, ηττάται από την Ιταλία (87-86), στον τελικό του Μεσογειακού τουρνουά στην Αλμερία.

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.