Σήμερα, 2 Ιουλίου, συμπληρώνονται 18 χρόνια από την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Αντρές Εσκομπάρ, ο άτυχος Κολομβιανός ποδοσφαιριστής που πλήρωσε με τη ζωή του ένα αυτογκόλ.
Ηταν 2 Ιουλίου του 1994. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής με την ομάδα της Κολομβίας έβγαινε με την κοπέλα του από το μπαρ «El Indio» σε ένα προάστιο της Μεντεγίν. Ενας μπράβος της νύχτας, ο Ουμπέρτο Μουνιόθ Κάστρο, σημάδεψε με το πιστόλι του και πυροβόλησε εν ψυχρώ δώδεκα φορές τον άτυχο Αντρές, ο οποίος ξεψύχησε επί τόπου.
Μετά από κάθε πυροβολισμό, ο δράστης φώναζε την μακρόσυρτη κραυγή των Λατινοαμερικάνων παρουσιαστών, «Γκόοοοολ».
Τα αίτια της δολοφονίας αποδόθηκαν στο αυτογκόλ που είχε σημειώσει ο Εσκομπάρ στο παιχνίδι της ομάδας του με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του Μουντιάλ του 1994. Ποτέ δεν αποσαφηνίστηκε, αν ο Κάστρο έδρασε με προσωπική του πρωτοβουλία ή αν εκτέλεσε διατεταγμένη υπηρεσία του παράνομου συνδικάτου του στοιχήματος, το οποίο είχε ποντάρει μυθικά ποσά στην πρόκριση της Κολομβίας στη δεύτερη φάση του Μουντιάλ. Υπάρχει και η θεωρία, πως η δολοφονία ήταν απλά αποτέλεσμα ενός καυγά, στον οποίο τραυματίστηκαν αρκετά άτομα.
Ο Μουνιόθ Κάστρο κρίθηκε ένοχος και τον Ιούνιο του ’95 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 43 ετών. Η ποινή του αργότερα μειώθηκε στα 23 χρόνια λόγω της αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα και το 2005 αφέθηκε ελεύθερος μετά από 11 χρόνια παραμονής του στη φυλακή.
Ο Εσκομπάρ αγωνίστηκε ως κεντρικός αμυντικός στα Μουντιάλ του ’90 και του ’94. Στην προκριματική φάση για το Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ, η Κολομβία έχοντας πετύχει σημαντικές νίκες, με αποκορύφωμα το 5-0 επί της Αργεντινής στο Μπουένος Αϊρες, πήρε άνετα την πρόκριση, δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες για τη συνέχεια.
Μια πλειάδα μεγάλων παικτών, όπως οι Βαλντεράμα, Βαλένσια, Μοντραγόν, Αριστισάμπαλ, Ρινκόν και Ασπρίγια, έπαιξαν την πρόκριση στη δεύτερη φάση εναντίον των ΗΠΑ. Το παιχνίδι έληξε 2-1 υπέρ των Αμερικανών με μοιραίο παίκτη τον Εσκομπάρ, ο οποίος σημείωσε το καθοριστικό αυτογκόλ, αφήνοντας την Κολομβία έξω από τη διοργάνωση.
«Τρόπαιο Αντρές Εσκομπάρ»
Για να τιμηθεί η μνήμη του αδικοχαμένου Κολομβιανού, η FIFA σε συνεργασία με τη UNISEF και άλλες μη κυβερνητικές ανθρωπιστικές οργανώσεις, θέσπισε το «Τρόπαιο Αντρές Εσκομπάρ», το οποίο απονέμεται στον νικητή του «Street Football World Festival».
Η διοργάνωση αυτή διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια, παράλληλα με το Μουντιάλ και λαβαίνουν μέρος σε αυτή 24 ομάδες από όλο τον κόσμο. Οι ομάδες αυτές αποτελούνται από παίκτες, οι οποίοι είναι μέλη κοινωνικών οργανισμών κατά της βίας, των ναρκωτικών και του ρατσισμού.