Είστε εδώ : Αρχική > Γενικά, Κορονοϊός > Σενάρια για click away σε ανεμβολίαστους

Σενάρια για click away σε ανεμβολίαστους

Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι επόμενες μέρες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας καθώς ο κορονοϊός δείχνει τα δόντια του και πάλι στην Ευρώπη, με πολλές χώρες να επιβάλλουν καθολικό ή και τοπικό lockdown, καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα ενώ στην Ελλάδα συνεχίζουν να καταγράφονται υψηλά νούμερα κρουσμάτων και κυρίως θανάτων και διασωληνωμένων.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες έκανε λόγο για καλό και κακό σενάριο.

Το θετικό σενάριο αφορά στην κορύφωση των κρουσμάτων την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου κι εν συνεχεία να υπάρξει αποκλιμάκωση. Σύμφωνα με το αρνητικό σενάριο, τα κρούσματα θα ανεβαίνουν μέχρι και τις γιορτές των Χριστουγέννων γεγονός που θα αναγκάσει τους ειδικούς και την Κυβέρνηση να αυστηροποιήσουν το πλαίσιο των μέτρων που αφορά τους ανεμβολίαστους.

Παραδέχθηκε ότι ανέμενε μεγαλύτερη προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα, ωστόσο, τα ραντεβού για την τρίτη δόση πηγαίνουν πολύ καλά.

Το Plab B και τα σενάρια που εξετάζονται

Τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα ενδεχόμενο…plan B, το οποίο θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή σε περίπτωση που η πορεία της Covid-19 στην κοινότητα συνεχίσει να εξαπλώνεται;

Ένα σενάριο θέλει την περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου της κίνησης για εκείνη την κατηγορία των πολιτών που έχει επιλέξει να μην εμβολιαστεί. Με λίγα λόγια, οι ανεμβολίαστοι να μην έχουν πρόσβαση ούτε στις δραστηριότητες που έχουν μέχρι σήμερα με rapid test. Ένα ακόμα σενάριο θέλει την επαναφορά της επιτακτικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.

Πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο δεν έχει φύγει ποτέ από το προσκήνιο, ωστόσο η εφαρμογή του έχει ατονήσει, καθώς σε πολλές περιπτώσεις συγχρωτισμού, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, οι πολίτες δεν το εφαρμόζουν. Ένα ακόμα ερώτημα που μένει να απαντηθεί, πάντως, είναι κατά πόσο η κυβέρνηση θα θελήσει να ανοίξει έναν ακόμα κύκλο υποχρεωτικότητας στους εμβολιασμούς, μετά από αυτόν για τους υγειονομικούς και τους εργαζομένους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

 

Προς το παρόν, η συζήτηση αυτή μοιάζει…παγωμένη, αν και υπάρχουν φωνές ανάμεσα στους επιστήμονες, οι οποίες τάσσονται υπέρ για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και κατηγορίες εργαζομένων.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του STAR, σε περίπτωση που διαφανεί ότι επικρατεί το κακό σενάριο, σχεδιάζεται νέο πακέτο μέτρων για τους ανεμβολίαστους, το οποίο προβλέπει ακόμα και lockdown. Συγκεκριμένα:

 

Σε πρώτη φάση θα συζητηθεί ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από τους μεικτούς χώρους εστίασης, δηλαδή θα τους επιτρέπεται μόνο το take away.

 

Επιπλέον, συζητείται ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από τα εμπορικά καταστήματα. Θα μπορούν να κάνουν ψώνια μόνο με click away.

 

Τέλος, ως ύστατο μέτρο θεωρείται το rapid test για ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ.

 

Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται κομβική και υπάρχει ακόμη η ελπίδα ότι τα μέτρα σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς θα αποδώσουν.

 

Οικονόμου: Ανοιχτό το να κάνουν rapid test στα σούπερ μάρκετ

Η βασική στρατηγική της χώρας είναι να μείνει ανοιχτή αλλά η κυβέρνηση εξετάζει οτιδήποτε είναι στην κατεύθυνση «ανοιχτή κοινωνία-προστασία σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους-περιορισμός της κίνησης μη εμβολιασμένων» ακόμα και το να μπαίνουν με rapid test σε σούπερ μάρκετ δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

 

«Ό,τι γίνεται σημειακά θα αφορά τους μη εμβολιασμένους, θα αφορά την δική τους προστασία» συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ ενώ συμπλήρωσε ότι «εμείς παρακολουθούμε τις αντοχές του συστήματος υγείας και συνεχίζουμε την τεράστια προσπάθεια για μαζικό εμβολιασμό». Υπενθύμισε, μάλιστα, πως «σε ό,τι αφορά τους μη εμβολιασμένους από τον Σεπτέμβριο έχουμε πάρει μέτρα που δυσκολεύουν τη λειτουργία τους».

 

Επανερχόμενος στο θέμα των σούπερ μάρκετ ο Γιάννης Οικονόμου υπενθύμισε ότι «έχουμε πάει στην αύξηση των τ.μ. ανά πελάτη» συμπληρώνοντας ότι «δεν νομίζω ότι η υποχρέωση διπλής μάσκας θα προσφέρει». Εξήγησε, δε, ότι το rapid test δεν έχει μπει στα σούπερ μάρκετ γιατί έχουν προϊόντα τα οποία χρειάζεται κάποιος για την επιβίωσή του και για τα οποία δεν υπάρχουν περιορισμοί όπως φάρμακα ή ψωμί.

 

Πηγή: dikaiologitika.gr

 

 

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.