Είστε εδώ : Αρχική > Κορονοϊός > Θεμιστοκλέους για τέταρτη δόση εμβολίου

Θεμιστοκλέους για τέταρτη δόση εμβολίου

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε ότι αναμένεται να ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις για τη χορήγηση της τέταρτης δόση εμβολίου σε συγκεκριμένη ομάδα πολιτών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην ΕΡΤ, ενημέρωσε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδριάζει σήμερα με θέμα τη χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου σε ανοσοκατεσταλμένους.

Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως «είναι πιθανό να έχουμε απόφαση και σήμερα ή αλλιώς μπορεί να ληφθούν οι αποφάσεις στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής», χωρίς να δώσει ωστόσο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Όμως, διαβεβαίωσε πως τα συστήματα είναι έτοιμα για τις όποιες εξελίξεις.

Αναφερόμενος στις περιπτώσεις πολιτών που έχουν λάβει μήνυμα μετά την τρίτη δόση πως ο εμβολιασμός τους θα ολοκληρωθεί μετά την τέταρτη, ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως πρόκειται προφανώς για άτομα που ανήκουν στους ανοσοκατεσταλμένους.

«Η τέταρτη δόση σε γενικό πληθυσμό δεν έχει εγκριθεί και δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο εάν η Όμικρον θα απαιτηθεί τροποποιημένη δόση εμβολίου» ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους και δήλωσε αισιόδοξος πως «δεν θα πάμε σε τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό».

Τέταρτη δόση εμβολίου: Ανοσοκατεσταλμένοι και βαριά πάσχοντες ξεκινούν τον νέο γύρο εμβολιασμών

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr που μετέδωσε από χθες Δευτέρα, η τέταρτη δόση θα πραγματοποιείται έξι μήνες μετά από την τρίτη, ενώ η πλατφόρμα για ραντεβού θα ανοίγει δύο εβδομάδες πριν «κλείσει» το εξάμηνο.

 

Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ βρίσκεται πιο «μπροστά» στη χορήγηση τέταρτης δόσης, όπως είχε συμβεί άλλωστε και με τις προηγούμενες. Ήδη έχουν εμβολιαστεί ευπαθείς ομάδες, ενώ εγκρίθηκε και ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 60 ετών. Πάντως, στο τέλος Δεκεμβρίου ανέβαλε τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού με την τέταρτη δόση, υπό το φως στοιχείων που έδειχναν ότι η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί πιο ήπια νόσηση.

Πάντως, οι παραγωγοί των mRNA εμβολίων, οι εταιρείες Pfizer/BioNTech καθώς και Moderna, έχουν προϊδεάσει ότι μάλλον θα χρειαστούν όλοι μία τέταρτη δόση. Ο Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer την τοποθέτησε μέσα στην άνοιξη, με το προσαρμοσμένο εμβόλιο της εταιρείας στη μετάλλαξη Όμικρον να είναι έτοιμο τον Μάρτιο, εφόσον χρειαστεί. Από την άλλη, ο CEO της Moderna τοποθέτησε τη δεύτερη ενισχυτική δόση μέσα στο φθινόπωρο.

 

Προς το παρόν, στη χώρα μας η τρίτη δόση είναι αυτή που θα πρέπει να διενεργηθεί από όλους τους πολίτες, καθώς από την 1η Φεβρουαρίου θα λήγουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στους επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Υπενθυμίζεται, τέλος, πως μέσα στον Ιανουάριο μπαίνει σε εφαρμογή το πρόστιμο των 100 ευρώ για όλους όσοι είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη τουλάχιστον δόση.

 

Πηγή: newsbomb.gr

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.