Είστε εδώ : Αρχική > Κορονοϊός > Το πρώτο κρούσμα με την υποπαραλλαγή της Όμικρον στην Ελλάδα

Το πρώτο κρούσμα με την υποπαραλλαγή της Όμικρον στην Ελλάδα

Για πρώτη φορά στη χώρα μας, απομονώθηκε το στέλεχος ΒΑ.5 της μετάλλαξης Omicron, σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.
Το δείγμα προέρχεται από την Περιφέρεια Ηπείρου. Δεν υπάρχει γνωστό ιστορικό ταξιδιού, ενώ είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση.

Το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης ολοκλήρωσε τη γονιδιωματική ανάλυση σε 462 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 7 Απριλίου έως 5 Μαΐου. Σε όλα τα δείγματα εντοπίστηκε το στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Τετρακόσια τριάντα οκτώ από τα 462 δείγματα με στέλεχος Omicron αφορούσαν στο στέλεχος ΒΑ.2 (95%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 79%).

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα, έχουν απομονωθεί 28 διαφορετικά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό διερεύνηση/υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος του ιού SARS CoV-2 από 55.280 αλληλουχηθέντα δείγματα (54.557 προερχόμενα από εγχώρια κρούσματα και 723 από εισαγόμενα).

Η υποπαραλλαγή της ΒΑ.5 της Omicron εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, τον Φεβρουάριο του 2022. Μαζί με την BA.4, έχουν γίνει οι κυρίαρχες παραλλαγές στην αφρικανική χώρα. Σύμφωνα με το ECDC, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται τάση αύξησης των κρουσμάτων με την ΒΑ.5 στην Πορτογαλία. Μέχρι τις 8 Μαΐου, τα δείγματα με ΒΑ.5 ανέρχονταν στο 37% των θετικών κρουσμάτων κορονοϊού. Μάλιστα, η εν λόγω υποπαραλλαγή αναμένεται να έχει κυριαρήσει στην Πορτογαλία μέχρι τις 22 Μαΐου. Πάντως, και αυτό το στέλεχος φαίνεται πως προκαλεί ίδιας σοβαρότητας νόσο covid-19, όπως η αρχική μετάλλαξη Omicron.

 

Πηγή: newsbomb.gr

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.