Παράταση ενός μήνα δόθηκε για την εγγραφή των πολιτών στο πρόγραμμα του προσωπικού γιατρού, το νέο θεσμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η εκδήλωση ενδιαφέροντος των υποψήφιων “προσωπικών γιατρών” για την εγγραφή τους στο νέο σύστημα, αφού η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει ανοίξει από τα τέλη Ιουνίου. Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 300 ιδιώτες γιατροί και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δηλώνει ευχαριστημένη από τη συμμετοχή.
Η πρόσφατη υπουργική απόφαση προέβλεπε πως οι εγγραφές των πολιτών στο θεσμό του προσωπικού γιατρού θα ξεκινούσαν την 1η Ιουλίου. Τώρα, η διαδικασία μεταφέρεται στα τέλη του μήνα (το αργότερο έως τις αρχές Αυγούστου), με προοπτική την 1η Σεπτεμβρίου οι εγγεγραμμένοι πολίτες να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του προσωπικού γιατρού.
Αυτό ανέφερε, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), από το βήμα του 13ου Pharma & Health Conference, Μάριος Θεμιστοκλέους:
«Αυτό που θέλουμε είναι σε έναν χρόνο να έχει εγγραφεί στον προσωπικό ιατρό η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους. «Θα αφήσουμε τον Ιούλιο και Αύγουστο να τεσταριστεί το σύστημα. Κατά τους δύο αυτούς μήνες θα ανοίξει το σύστημα εγγραφής των πολιτών, ωστόσο η όλη προσπάθεια οριοθετείται από το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Υπάρχουν πολλά τεχνικά θέματα και μικρολεπτομέρειες. Θα αφήσουμε δύο μήνες να δούμε πώς θα πάει, ενώ κατά την περίοδο αυτή δεν θα ξεκινήσει κάποια έντονη ενημερωτική εκστρατεία των πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ξεκίνησαν να δηλώνουν συμμετοχή οι ιδιώτες γιατροί
Παράλληλα, δημοσιεύθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών που θα προχωρήσουν σε διαδικασία σύναψης συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ για να γίνουν “προσωπικοί γιατροί”.
Μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 300 γιατροί, ενώ στο σύστημα εντάσσονται αυτομάτως 2.500 παθολόγοι, γενικοί και οικογενειακοί ιατροί του δημόσιου τομέα. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Ικανοποιημένη δηλώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την εξέλιξη του εγχειρήματος, το οποίο έχει ως βασικό διακύβευμα την συμμετοχή των γιατρών. Είναι και ο λόγος άλλωστε που τα προηγούμενα χρόνια οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν δεν ευόδωσαν, ώστε να οικοδομηθεί ένα στέρεο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα.
Αυτή τη φορά όμως, και με τις καλές αμοιβές που υπόσχεται το υπουργείο Υγείας στους γιατρούς, οι οποίες θα φτάνουν τις 70 χιλιάδες ευρώ ετησίων, επικρατεί αισιοδοξία.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε μία πολύ μεγάλη προσέλευση στους γιατρούς, όπως αναμενόταν, ενώ υπάρχει και plan Β σε περίπτωση που σε κάποιες περιοχές δεν συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ιατρών, αν και εκτιμούμε πως δεν θα χρειαστεί», τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας, κ. Θεμιστοκλέους και εξήγησε περαιτέρω:
«Σε καμία χώρα -ακόμα και στην Αγγλία που εφαρμόζεται το σύστημα 50 χρόνια- δεν είναι εγγεγραμμένο το 100% του πληθυσμού. Έχουμε συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία και στόχους, αλλά ξέρουμε εξαρχής ότι δεν θα ξυπνήσουμε το Δεκέμβριο του 2022 και θα έχουμε το 100% του πληθυσμού εγγεγραμμένο. Θα έχουμε τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού», ανέφερε.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι με την υπουργική απόφαση που έχουν συνυπογράψει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, η χρηματοδότηση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού έχει καλυφθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Πλεύρης: “Ξεπέρασε τις προσδοκίες μας η συμμετοχή των γιατρών”
Ικανοποιημένος από την έως τώρα συμμετοχή των γιατρών εμφανίστηκε ο Υπουργός Υγείας, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist.
«Θεωρούμε ότι αυτή η μεταρρύθμιση είναι πραγματικά μία τομή. Την πιστεύει και ο Πρωθυπουργός, την πιστεύω κι εγώ ως υπουργός Υγείας. Ήδη, από την πρώτη εβδομάδα που έχουμε ανοίξει το σύστημα, η επιθυμία των ιατρών να εγγραφούν έχει ξεπεράσει την προσδοκία μας. Διότι για πρώτη φορά ερχόμαστε να δώσουμε ρεαλιστικά χρήματα στους ιατρούς», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης.
Συμπλήρωσε δε πως οι γιατροί θα έχουν σημαντικές οικονομικές απολαβές που θα φτάνουν τις 70 χιλιάδες ευρώ, ετησίως, ένα ποσό «πολύ σοβαρό για τα ελληνικά δεδομένα», όπως ανέφερε προσθέτοντας ότι σημαντικά καλές είναι και οι εργασιακές συνθήκες για τους γιατρούς, καθώς υπάρχει ένα ρεαλιστικό πλαίσιο στα ραντεβού, που κυμαίνονται από 15 έως 25 ώρες την εβδομάδα.
Ο υπουργός Υγείας κάλεσε τους γιατρούς να συμμετάσχουν στη διαδικασία του προσωπικού γιατρού, ενώ εκτίμησε πως μπορεί να μη χρειαστεί να εξαντληθεί όλο το χρονικό περιθώριο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 31 Ιουλίου.
Στόχος του “προσωπικού γιατρού” δεν είναι να θεραπεύονται μόνο οι πολίτες, όπως τόνισε ο Θάνος Πλεύρης, αλλά και να διατηρούνται υγιείς. «Με τον προσωπικό ιατρό θέλουμε να κρατήσουμε τον πολίτη υγιή», ανέφερε συγκεκριμένα.
Πηγή: newsit.gr