Είστε εδώ : Αρχική > Επιστήμη/Τεχνολογία > NASA: Αναβλήθηκε η εκτόξευση του πυραύλου στη Σελήνη

NASA: Αναβλήθηκε η εκτόξευση του πυραύλου στη Σελήνη

Πενήντα χρόνια μετά τη λήξη του ιστορικού προγράμματος «Απόλλων» στην Σελήνη, σήμερα είχε προγραμματιστεί η έναρξη του νέου διαστημικού προγράμματος της NASA «Άρτεμις». Ωστόσο, η εκτόξευση του πυραύλου SLS για την αποστολή εξελίσσεται σε θρίλερ εξελίσσεται καθώς υπήρξε διαρροή υδρογόνου.

Η εκτόξευση από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στην Φλόριντα της αποστολής «Άρτεμις 1», με έναν πελώριο πύραυλο Space Launch System (SLS), είχε προγραμματιστεί για τις 15:33 ώρα Ελλάδας. Στόχος του πυραύλου της NASA θα είναι να μεταφέρει την μη επανδρωμένη κάψουλα Ωρίων (Orion) γύρω από τη Σελήνη για μια δοκιμαστική πτήση έξι εβδομάδων και μετά να γυρίσει στη Γη.

Με ανακοίνωση της όμως η NASA ενημερώνει ότι λίγο πριν την εκτόξευση του πυραύλου, διαπιστώθηκε διαρροή υδρογόνου. Σημειώνεται ότι οι διαρροές μπορεί να γίνουν επικίνδυνες, δεδομένου ότι το υδρογόνο είναι ένα άκρως εύφλεκτο υλικό. Οι ομάδες εξετάζουν επίσης μια ρωγμή στο υλικό του συστήματος θερμικής προστασίας σε μία από τις φλάντζες.

 

«Ενώ η φόρτωση υγρού οξυγόνου στο προσωρινό στάδιο κρυογονικής πρόωσης συνεχίζεται και οι δεξαμενές του βασικού σταδίου συνεχίζουν να αναπληρώνονται, οι μηχανικοί επιλύουν ένα πρόβλημα που ρυθμίζει έναν από τους κινητήρες RS-25 στο κάτω μέρος του πυραύλου», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.

 

Σε περίπτωση που η διαρροή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, ο πύραυλος SLS θα πρέπει να επιστρέψει στο Κτίριο Συναρμολόγησης και η εκτόξευσή του θα αναβληθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ή τον Οκτώβριο.

 

Πηγή: newsit.gr

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.