Είστε εδώ : Αρχική > Κόσμος > Υπό ουκρανικό έλεγχο ξανά σχεδόν ολόκληρο το Χάρκοβο

Υπό ουκρανικό έλεγχο ξανά σχεδόν ολόκληρο το Χάρκοβο

Ουκρανικές σημαίες κυματίζουν ξανά στην περιοχή του Χαρκόβου, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποιούν με επιτυχία την επέλασή τους στις περιοχές που είχαν καταλάβει οι Ρώσοι επί έξι μήνες.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι περίπου 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν απελευθερωθεί από τις αντεπιθέσεις στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Στις απελευθερωμένες περιοχές περιλαμβάνονται ζώνες στα νότια της χώρας όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια ξεχωριστή αντεπίθεση με στόχο την ανακατάληψη της πόλης της Χερσώνας.
Οι ρωσικές μονάδες τράπηκαν σε άτακτη φυγή. Ο Σέρχι Γκαϊντάι, κυβερνήτης της περιοχής Λουχάνσκ, είπε ότι οι ντόπιοι αντάρτες ύψωσαν την ουκρανική σημαία πάνω από την πόλη-κλειδιά της Κρεμίνα, η οποία ήταν «εντελώς άδεια».

Τα ρωσικά τάγματα έχουν επιστρέψει σε νέες θέσεις ανατολικά του ποταμού Οσκίλ, περίπου 10 μίλια από την πρόσφατα απελευθερωμένη πόλη Ιζιούμ.

Η πόλη καταστράφηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου και περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια πέντε μηνών κατοχής και στις πρόσφατες μάχες, σύμφωνα με το Κίεβο.

Ένας δυτικός αξιωματούχος είπε ότι είναι «πολύ νωρίς για να πούμε» εάν η επιτυχία της Ουκρανίας στην ανάκτηση 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους στην περιοχή του Χάρκοβο συνιστά «σημείο καμπής» στον πόλεμο διάρκειας έξι και πλέον μηνών.

Ωστόσο, υπογράμμισε ο αξιωματούχος, είναι «μια στιγμή που έχει δύναμη» και επιβεβαίωσε ότι η έκταση που κέρδισε η Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα ήταν «το μισό μέγεθος της Ουαλίας».

Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Προτάσεις για την μετά τον πόλεμο εποχή από το Κίεβο

Στο μεταξύ, η ουκρανική κυβέρνηση παρουσίασε χθες Τρίτη τις εγγυήσεις ασφαλείας που θεωρεί απαραίτητες για τη χώρα μετά τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον Αντρίι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και τον πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν στο Κίεβο χθες.

Σε αυτό αναφέρεται ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση που χρειάζεται ο στρατός της Ουκρανίας από τους δυτικούς του συμμάχους προκειμένου να διασφαλίσει ότι η χώρα θα μπορεί να υπερασπίζεται την κυριαρχία της στο μέλλον.

Βάσει των προτάσεων του Κιέβου, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως και οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Τουρκία, θα εγγυώνται την ασφάλεια της Ουκρανίας, η οποία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Αν και το Κίεβο είχε αναφέρει στην αρχή της ρωσικής εισβολής ότι προτίθεται να εγκαταλείψει τον στόχο του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός, τώρα τονίζει ότι ενδιαφέρεται για πλήρη ένταξη στη Συμμαχία.

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι οι προτάσεις της Ουκρανίας ενδέχεται να οδηγήσουν σε «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

Σε ανάρτησή του στο Telegram ο Μεντβέντεφ επεσήμανε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα σημαίνει ότι οι άλλες χώρες μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να τη βοηθήσουν να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας, ενώ πρόσθεσε ότι αν με αυτό τον τρόπο το ΝΑΤΟ ελπίζει να αποδυναμώσει τη Μόσχα, τότε θα δει «τη Γη να καίγεται και το τσιμέντο να λιώνει».

 

Πηγή: cnn.gr

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.