Είστε εδώ : Αρχική > Κόσμος, Πολιτική > Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας

Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία, με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας να ανακοινώνει πριν από λίγο την παραίτηση της έξω από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, μετά από μόλις 44 ημέρες στη διακυβέρνηση της χώρας.

Μετά τη χθεσινή ταραχώδη ψηφοφορία για το fracking (σ.σ υδραυλική θραύση) και τις σκηνές χάους που εκτυλίχθηκαν στη Βουλή των Κοινοτήτων, πληθαίνουν οι φωνές των βουλευτών που ζητούν δημόσια παραίτηση της πρωθυπουργού.

Η Σέριλ Μάρεϊ, είναι η όγδοη που προστίθεται στη λίστα μέχρι στιγμής, λέγοντας ότι έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής του 1922, με την οποία δηλώνει ότι δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στην πρωθυπουργό.

Η χθεσινή ψηφοφορία πυροδότησε οργή και σύγχυση μεταξύ των βουλευτών των Τόρις, μετά τα αλλεπάλληλα πισωγυρίσματα της κυβέρνησης της Τρας σχετικά με το αν αυτή συνιστούσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι οι δεκάδες βουλευτές των Τόρις που δεν ψήφισαν, αντιμετωπίζουν «πιθανή πειθαρχική δίωξη», ή χάνουν την κομματική στήριξη.

Ειδικότερα, η ψηφοφορία επί μιας πρότασης των Εργατικών που θα έθετε σε εφαρμογή μια μελλοντική απόφαση σχετικά με την πιθανή απαγόρευση του fracking στην Αγγλία, είχε προηγουμένως προκηρυχθεί ως πρόταση εμπιστοσύνης, πράγμα που σήμαινε ότι οι Τόρις που δεν την υποστήριζαν θα μπορούσαν να διαγραφούν από το κόμμα και να αναγκαστούν να κάθονται ως ανεξάρτητοι βουλευτές.

Αφού μια σειρά από βουλευτές δήλωσαν ότι θα αψηφούσαν ούτως ή άλλως την κομματική γραμμή, συμπεριλαμβανομένου του Κρις Σκιντμορ, του πρώην υπουργού που ηγείται της αναθεώρησης της Τρας σε καθαρές μηδενικές πολιτικές, ο υπουργός κλίματος, Γκράχαμ Στιούαρτ, διευκρίνισε στη Βουλή των Κοινοτήτων πως «Σαφέστατα δεν πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης».

Αλλά σε μια ακόμη προφανή αντιστροφή της πολιτικής τις τελευταίες ημέρες, η δήλωση από την Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι ο Στιούαρτ είχε ενημερωθεί εσφαλμένα.

Συνολικά, 40 βουλευτές των Τόρις δεν ψήφισαν με την κυβέρνηση, αν και κανένας δεν ψήφισε με τους Εργατικούς, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση κέρδισε το ψήφισμα των Εργατικών με 326 ψήφους έναντι 230. Μερικοί από αυτούς είχαν άδεια να απουσιάσουν, ενώ κάποιων φαινομενικά οι ψήφοι δεν καταγράφηκαν σωστά.

Η Ντάουνινγκ Στριτ, ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη μορφή που θα λάβει η πειθαρχική δίωξη.

Η πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Λίντσεϊ Χόιλ, ξεκίνησε έρευνα σχετικά με αναφορές για ανάρμοστη συμπεριφορά σε εκλογικά λόμπι χθες το βράδυ.

Η Χόιλ είπε ότι ζήτησε από αξιωματούχους να «διερευνήσουν το περιστατικό και να μου αναφέρουν», ενώ υπενθύμισε στους βουλευτές «να φέρονται ο ένας στον άλλον με ευγένεια και σεβασμό».

 

Πηγή: cnn.gr

 

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.