Είστε εδώ : Αρχική > Καιρός, Κόσμος > ΗΠΑ: Μεγάλες ζημιές, νεκροί και τραυματίες από τη «χιονοθύελλα του αιώνα»

ΗΠΑ: Μεγάλες ζημιές, νεκροί και τραυματίες από τη «χιονοθύελλα του αιώνα»

 Σωστικά συνεργεία στη Νέα Υόρκη κάνουν αγώνα δρόμου για να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους πολίτες της περιοχής μετά από τη «χιονοθύελλα του αιώνα», που έχει αφήσει πίσω της 27 νεκρούς στην πολιτεία και συνολικά 60 σε ολόκληρη τη χώρα.

Η κατάσταση στην πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι δραματική, με τις Αρχές να κάνουν λόγο για πολύ δύσκολες συνθήκες -ιδιαίτερα στο Μπάφαλο.

Πυροσβέστες, αστυνομικοί και τραυματιοφορείς ελέγχουν αυτοκίνητα θαμμένα στο χιόνι και ανασύρουν νεκρούς αλλά και άτομα που έχουν εγκλωβιστεί για ώρες και έχουν ανάγκη φροντίδας.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα παράσχει έκτακτη βοήθεια στην πολιτεία.

«Η καρδιά μου είναι με όσους έχασαν αγαπημένα πρόσωπα κατά τη διάρκεια αυτού του εορταστικού Σαββατοκύριακου. Η Τζιλ και εγώ προσευχόμαστε για εσάς» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

Η κυβερνήτης της πολιτείας Κάθι Χόκουλ ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην βγαίνουν στους δρόμους.

Τόνισε δε, πως είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για «νίκη» και να θεωρήσει ότι τα ακραία φαινόμενα έχουν τελειώσει.

Μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει πως τις επόμενες ώρες αναμένονται άλλα 20 με 30 εκατοστά χιονιού, θέτοντας σε επαυξημένο συναγερμό τις Αρχές.

«Φυσικά και πρόκειται για την χιονοθύελλα του αιώνα» είπε η Χόκουλ, ερωτηθείσα σχετικά από δημοσιογράφους.

Η ίδια, που κατάγεται από το Μπάφαλο, είπε πως έμεινε με το στόμα ανοιχτό μετά από τη χιονόπτωση.

«Είναι σαν να πηγαίνεις σε εμπόλεμη ζώνη, και τα οχήματα στην άκρη των δρόμων είναι σοκαριστικά» ανέφερε, λέγοντας παράλληλα πως σε ορισμένα σημεία το χιόνι που έχει στοιβαχθεί -για παράδειγμα δίπλα σε σπίτια- έφτανε σε ύψος τα 2,4 μέτρα.

«Είμαστε σε πόλεμο με τη μητέρα φύση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Μαρκ Πόλονκαρτζ, αξιωματούχος της κομητείας Ίρι, έγραψε στο Twitter ότι 14 άνθρωποι πέθαναν από έκθεση στα στοιχεία, τρεις εντοπίστηκαν νεκροί μέσα στα οχήματά τους, τέσσερις δεν είχαν θέρμανση ενώ άλλοι τρεις υπέστησαν καρδιακά επεισόδια την ώρα που προσπαθούσαν να απομακρύνουν το χιόνι από τις αυλές και τις πόρτες τους.

Άλλα τρία άτομα πέθαναν αβοήθητα μετά από ζητήματα υγείας που αντιμετώπισαν, καθώς τα ασθενοφόρα δεν κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως στα σημεία που βρίσκονταν για να τους παραλάβουν.

Και ο Πόλονκαρτζ εκτίμησε, μιλώντας στο CNNi, ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

«Γνωρίζω ότι και έχουν εντοπιστεί και άλλες σοροί και έχουν μεταφερθεί σε ένα αυτοσχέδιο νεκροτομείο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το BBC, «οι λεηλασίες δίνουν και παίρνουν στο Μπάφαλο με πολλούς να εκμεταλλεύονται με άδειους δρόμους όπου οι χιονοπτώσεις και οι συνθήκες χιονοθύελλας έκαναν τους δρόμους απροσπέλαστους».

Εκτός από τη Νέα Υόρκη, η σφοδρή κακοκαιρία έχει αφήσει πίσω της νεκρούς και σε άλλες πολιτείες, μεταξύ των οποίων σε: Κολοράντο, Κάνσας, Κεντάκι, Μιζούρι, Οχάιο, Τενεσί, Γουισκόνσιν και Βερμόντ.

Αμερικανικά ΜΜΕ παρομοιάζουν την χιονοκαταιγίδα αυτή με το φονικό χιονιά του 1977, που άφησε πίσω του 23 νεκρούς.

Ωστόσο, αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τα φαινόμενα ήταν ισχυρότερα τις τελευταίες ημέρες.

 

Πηγή: cnn.gr

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.