Είστε εδώ : Αρχική > Ρετρό > Το πνεύμα του Κρόιφ επιστρέφει στον Αγιαξ

Το πνεύμα του Κρόιφ επιστρέφει στον Αγιαξ

johanΤο 2011 έφυγε με δραματικό τρόπο για τον Αγιαξ. Στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ είχε χάσει δύο φορές από την Ρεάλ Μαδρίτης με το ίδιο σκορ (3-0) σε Μαδρίτη και Αμστερνταμ. Το σοκ ήταν μεγάλο, όχι μόνο για τους παράγοντες της ομάδας, αλλά και τον Γιόχαν Κρόιφ που τους έδωσε ένα πενταετές πλάνο ανόρθωσης της ομάδας. Τι ζητούσε; Ριζική αλλαγή το τρόπο λειτουργίας των ακαδημιών, αλλά και αξιοποίηση παλιών ποδοσφαιριστών σε καίρια πόστα.

ajax2

Οι παράγοντες του Αγιαξ άκουσαν τον «ιπτάμενο Ολλανδό», αλλά είχαν τις επιφυλάξεις τους. Αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν το πλάνο του, αλλά μερικώς. Οχι σε όλο του το εύρος. Ο θάνατος του Κρόιφ έφερε τις προτάσεις και πάλι στο προσκήνιο και σε συνεργασία με τους βετεράνους που ήδη εργάζονταν στην ομάδα αποφάσισαν να το ενεργοποιήσουν πλήρως.

Η παρουσία του Αγιαξ στον τελικό του «Γιουρόπα Λιγκ» είναι, κατά κάποιο τρόπο και έργο του Κρόιφ. Αλλωστε ο προπονητής της ομάδας Πέτερ Μποζ είναι μέρος της φιλοσοφίας:

«Εμπνέομαι από τον Αγιαξ του ’70. Την ομάδα του Μίχελς και του Κρόιφ. Εχουμε το ίδιο όραμα. Το ίδιο στιλ: Επίθεση»

kastin

Στις μέρες μας φυσικά οι επαναστάσεις στο ποδόσφαιρο δεν έχουν θέση, αλλά ο Μποζ προσπαθεί να φέρει την ομάδα την… αύρα του παρελθόντος. Ο Αίανας κέρδισε το 1996 τον τελευταίο του ευρωπαϊκό τίτλο. Ηταν το ευρωπαϊκό σούπερ καπ και λίγους μήνες νωρίτερα με το γκολ του Κλάιφερτ στη Βιέννη στο 85ο λεπτό είχε κερδίσει το τελευταίο μεγάλο τρόπαιο, το Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο τη Μίλαν.

Ο Μποζ πρέπει να μιλήσει σε παιδιά για την ιστορία της ομάδας και να τους εξηγήσει τι γινόταν τότε που οι μισοί ήταν αγέννητοι κι οι άλλοι τόσο μικροί που δεν μπορούν να θυμούνται τι έγινε τότε. Αυτός είναι και ο λόγος που στις ομιλίες του επικαλείται συχνά τον Τζάστιν Κλάιφερτ (επάνω φωτογραφία), τον 18χρονο γιο του Πάτρικ που αποτελεί μια από τις μεγάλες ελπίδες του συλλόγου.

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.