Σε μια μεταγραφή υπάρχουν τουλάχιστον τρεις εμπλεκόμενοι. Ο ποδοσφαιριστής, η ομάδα που τον αποκτά κι ο μάνατζέρ του. Υπάρχουν τέσσερις εάν έχει συμβόλαιο με άλλη ομάδα. Σωστά; Λάθος! Μπάλα σε μια μεταγραφή παίζει ρόλο και η εφορία. Πολλές φορές καθοριστικό. Αλλη εφορία πληρώνει μια ομάδα στη Τουρκία και τη Κίνα κι άλλη στη Γαλλία.
Ενας ποδοσφαιριστής με «καθαρές αποδοχές» ένα εκατομμύριο ευρώ θα στοιχίσει σε μια τουρκική ομάδα μόλις 1,19 εκ. ευρώ, ενώ στη Γαλλία θα φθάσει τα 2,74 εκ. ευρώ. Αυτή είναι ίσως και η εξήγηση γιατί πολλά αστέρια προτιμούν τηn Τουρκία και την Κίνα από τη Γαλλία.
Οσο για την Ελλάδα η φορολογία είναι επίσης υψηλή. Πλησιάζει τη Γαλλία. Φθάνει το 55%. Για συμβόλαιο ενός εκατομμυρίου θα χρειαστούν να καταβληθούν από την ομάδα γύρω στα 2,2 εκ. ευρώ!
Παλαιότερα η φορολογία ήταν στο 22% γεγονός που επέτρεψε στον Ολυμπιακό, για παράδειγμα, να φέρει παίκτες όπως ο Ζιοβάνι και ο Ριβάλντο. Με την κρίση όμως δεν αυξήθηκε μόνο ο ΦΠΑ, αλλά και η φορολογία των επαγγελματιών αθλητών. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ομάδες του μπάσκετ (Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός) που χρειάζονται πολλαπλάσια χρήματα για να ανταγωνιστούν τις Τουρκικές καιτις Ρωσικές αντιπάλους τους στην Ευρωλίγκα.
Θα μπορούσε να ισχύει το «πες μου πόση εφορία πληρώνεις για να σου πω τι παίκτη θα πάρεις». Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου την έκανε μια Γαλλική ομάδα (Παρί) που απέκτησε το Νεϊμάρ με 222 εκ. ευρώ (ρήτρα) και 40 εκ. ευρώ τον χρόνο για τον παίκτη. Ομως εκεί υπάρχει χρήμα. Από το Κατάρ…
Ο πίνακας που ακολουθεί είναι από την Ισπανική Expansion και δείχνει το πόσο κοστίζει σε μια ομάδα ένας παίκτης ενός εκατομμυρίου ευρώ κι ένας πέντε εκατομμυρίων.