Λεφτά μπορεί να μην υπάρχουν, αλλά το «Big 4» του ελληνικού ποδοσφαίρου τα εξασφάλισε για να κάνει εντυπωσιακές μεταγραφικές κινήσεις στην εκπνοή της μεταγραφικής περιόδου. Τα τελευταία χρόνια η τελευταία μέρα του Αυγούστου ήταν μια γιορτή για τους φίλους του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο κι ένας πονοκέφαλος για παίκτες, μάνατζερ, προπονητές και φυσικά προέδρους. Υπό τη πίεση του χρόνου προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν σε «καλή τιμή» αυτούς που στην αρχή του καλοκαιριού ήταν… απλησίαστοι.
Η… γιορτή ήρθε και στην Ελλάδα! Από πλευράς αξίας ποδοσφαιριστών ήρθαν στις ελληνικές ομάδες τόσα «γερά» ονόματα, όσα δεν είχαν έρθει όλο το καλοκαίρι.
Ο καθένας είχε τον… τρόπο του. Ο Ολυμπιακός έδωσε τον Παναγιώτη Ρέτσο στη Λεβερκούζεν και με την άνεση των 22.000.000 εκ. ευρώ μαζί με τα άλλα 30.000.000 της συμμετοχής του στο Τσάμπιονς Λιγκ… έκανε παιχνίδι.
Η ΑΕΚ πάλι με εξασφαλισμένα χρήματα από τη συμμετοχή της στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ προσπάθησε και κατάφερε να ισχυροποιηθεί, αλλά και τον κόσμο της να κρατήσει ζεστό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έδωσε παράταση στη διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας. Το ΟΑΚΑ είναι μεγάλο και τους χωρά… όλους.
Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του παρά το άνοιγμα στα οικονομικά του πήρε δύο ποδοσφαιριστές που θα τον βοηθήσουν σίγουρα κι έφερε πίσω έναν ακόμα που ήταν ο διακαής πόθος της εξέδρας. Ολοι είναι ευχαριστημένοι.
Ο Παναθηναϊκός με τη σειρά του μπορεί να έχασε χρήματα από τον αποκλεισμό του στο Γιουρόπα Λιγκ, αλλά επένδυσε. Σε αυτό βοήθησε και η παραχώρηση του Ζέκα. Αποδείχτηκε ότι οι «πράσινοι» είχαν Plan B για να καλύψουν τα κενά στο ρόστερ με τα 2,5 εκ. ευρώ από την παραχώρηση του αρχηγού τους.
Ολυμπιακός
Το κενό του Παναγιώτη Ρέτσου θα καλύψει ο Μπγιόρν Ενγκελς. Ο Βέλγος κεντρικός αμυντικός της Μπριζ είχε εντοπιστεί έγκαιρα, είχε συμφωνήσει μαζί του κι απέμενε η πρόταση στην ομάδα του. Βρίσκεται σε καλή ηλικία (22 χρόνων) και στοίχισε 7.000.000 ευρώ. Αν η Μπριζ είχε περάσει στο Γιουρόπα στη θέση της ΑΕΚ η απόκτησή του θα παρουσίαζε μεγαλύτερες δυσκολίες. Στο… περίμενε ήταν κι ο Ούρος Τζούρτζεβιτς. Σε καλή ποδοσφαιρική ηλικία κι αυτός (23 χρόνων) άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στα δύο ματς με την Παρτίζαν για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Σίλβιο Προτό, ο Βέλγος με την Ιταλική καταγωγή στα 34 του αποτελεί μια λύση κάτω από τα δοκάρια. Χρόνια στην Αντερλεχτ, πέρσι πήγε στην Οστάνδη, με γεμάτες χρονιές δεν έχει μάθει να μένει στον πάγκο. Ο ανταγωνισμός με τον Στέφανο Καπίνο θα έχει ενδιαφέρον και θα χαροποιήσει τον Χάσι.
Προσπάθησε για την υπέρβαση ζητώντας από την Εβερτον τον Κέβιν Μιραλάς. Ηταν επιθυμία και του ίδιου του παίκτη η επιστροφή του, αλλά η υπόθεση δεν είχε θετική έκβαση.
ΠΑΟΚ
Η επιστροφή του Βεϊρίνια πανηγυρίστηκε δεόντως από τους οπαδούς του Δικεφάλου. Στα 31 του χρόνια ο Πορτογάλος που νοιώθει πια Ελληνας (και λόγω συζύγου). Θέλει να ξεχάσει τα τελευταία του χρόνια στη Βόλφσμπουργκ και να κάνει μια νέα αρχή σε ένα περιβάλλον που ξέρει, αγάπησε και τον αγάπησε. Μαζί του όμως έφθασαν δύο Νοτιαμερικανοί ποδοσφαιριστές με θητεία στο Ρωσικό πρωτάθλημα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Ο Περουβιανός σέντερ μπακ Κάρλος Σαμπράνο (28 χρ.) έπαιζε στη Ρουμπίν Καζάν. Εχει το ταπεραμέντο των συμπατριωτών του. Πάει με δύναμη στη μπάλα, είναι μαχητής κι όπου χρειάζεται επιστρατεύει την σκληρότητα. Αυτά που αρέσουν στην εξέδρα και στους προπονητές όταν το ματς… στραβώνει. Ο άλλος είναι Βραζιλιάνος αμυντικός μέσος. Ο Μαουρίσιο (28 χρ.) εντυπωσίασε στη Τέρεκ, αλλά στη Ζενίτ δεν χωρούσε στην ομάδα. Υπάρχει περιορισμός στους ξένους. Παίζουν μέχρι έξι στη βασική ενδεκάδα. Εφτά χρόνια στο Ρωσικό πρωτάθλημα είναι εξαιρετική εμπειρία.
ΑΕΚ
Ο κόσμος μαζεύτηκε στο αεροδρόμιο για να υποδεχτεί τον Σέρχιο Αραούχο, τον Αργεντίνο που του είχε «κλέψει» την καρδιά πέρσι. Σέντερ φορ που κάνει τη διαφορά, έδειξε τις δυνατότητές του στο… μισό περσινό πρωτάθλημα, επέστρεψε το καλοκαίρι στη Λας Πάλμας, αλλά δεν… χωρούσε στην ενδεκάδα. Οι Ισπανοί επειδή έχουν συμβόλαιο μαζί του μέχρι το 2020 έκαναν τους δύσκολους στην Ενωση που ήθελε να ανανεώσει τον δανεισμό του. Οι συζητήσεις ήταν δύσκολες, τα παζάρια σκληρά, αλλά βρέθηκε η «χρυσή τομή». Τέλος καλό, όλα καλά στην υπόθεση, για ένα τουλάχιστον χρόνο. Του χρόνου βλέπουμε. Ιδια κατάληξη είχε και ο δανεισμός του Παναγιώτη Κονέ. Βλέποντας στα 30 του ότι δεν θα έχει ικανό χρόνο συμμετοχής στην Ουντινέζε αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Αλλωστε τον ενδιαφέρει και η εθνική ομάδα και η παρουσία του στο πρωτάθλημα θα είναι ένα ισχυρό κίνητρο. Αντίθετα δεν προχώρησε η απόκτηση ενός στόπερ που ήθελε ο Χιμένεθ για να λύσει τα προβλήματα στην άμυνα της ομάδας
Παναθηναϊκός
Τέσσερις μεταγραφές σε εποχή λιτότητας και μετά από ένα Ευρωπαϊκό αποκλεισμό δεν είναι κάτι το συνηθισμένο για τους «πράσινους». Κι όμως τα κατάφεραν. Κάτι η μεταγραφή του Ζέκα στη Κοπεγχάγη, κάτι οι ελλείψεις στο ρόστερ οδήγησαν στους «πράσινους» αξιόλογους παίκτες. Κάποιοι από αυτούς θεωρούνται…. πολυτέλεια για την ομάδα που έχει πια βλέψεις μόνο στο εσωτερικό. Οι συμφωνίες ήταν καλές. Με ελεύθερη μεταγραφή αποκτήθηκε Αργεντίνος αριστερός μπακ Εμανουέλ Ινσούα (26 χρ.) που ανήκε στην Ουντινέζε και ο 29χρονος Γάλλος αριστερός ακραίος Αντονί Μουνιέρ της Μπολόνια (έπαιζε δανεικός στην Αταλάντα). Με δανεισμό αποκτήθηκαν ο Σουηδός Οσκαρ Χίλιεμαρκ (25 χρ., μέσος, από τη Τζένοα) και ο Γιασούμα Σιλά (26 χρ.), Γάλλος με καταγωγή από το Μάλι (αμυντικός μέσος, από τη Ρεν).
Την τελευταία στιγμή δεν έγινε η ανταλλαγή του Οδυσσέα Βλαχοδήμου με τον επιθετικό της Μπενφίκα Ολα Τζον που θα άλλαζε τα δεδομένα στη δυναμική της ομάδας, ενώ υπήρχε και περίπτωση απόκτησης ενός ακόμα τερματοφύλακα. Η λήξη των μεταγραφών βρήκε τις δύο ομάδες να συμφωνούν και τον Ολα Τζον να είναι επιφυλακτικός