Είστε εδώ : Αρχική > Γενικά, Θέμα, Τι λες τώρα! > Κορωνοϊός: 145 κρούσματα στην Αττική!

Κορωνοϊός: 145 κρούσματα στην Αττική!

Στα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας κορωνοϊου σε Αττική και Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

 

 

Στην Αττική, ενεργά παραμένουν 145 επιβεβαιωμένα κρούσματα εκ των οποίων 36 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και 109 παραμένουν σε κατ’ οίκον απομόνωση. Το 72% αυτών των κρουσμάτων εντοπίζεται μόλις σε τρεις περιφερειακές ενότητες, μεταξύ των οποίων είναι και το κέντρο (σ.σ της Αθήνας), σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, και αφορούν σε συγκεκριμένες επιδημιολογικές «συστάδες» (clusters).

 

Στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης, 596 άτομα έχουν τεθεί σε καραντίνα, ως «στενές επαφές» υψηλού ή χαμηλού ρίσκου.

 

Στη Θεσσαλονίκη, 66 κρούσματα παραμένουν ενεργά, με οχτώ ασθενείς να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και 58 σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο Νίκος Χαρδαλιάς, που ανακοίνωσε σήμερα την επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, τόνισε πως δεν πρέπει να επιτραπεί σε οποιοδήποτε κρούσμα να λειτουργήσει «πολλαπλασιαστικά».

 

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων χωρίς σύνδεση με γνωστό κρούσμα ή ταξίδι στο εξωτερικό. Όπως εξηγεί ο λοιμωξιολόγος, και διευθυντής Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Παναγιώτης Γαργαλιάνος, σε αντίθεση με την επαρχία, στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν είναι εύκολη η ιχνηλάτηση.

 

«Όταν βλέπουμε 25 κρούσματα στην Αττική  πρέπει να τα πολλαπλασιάσουμε, μπορεί να ανιχνεύονται 20 και να έχουμε 500. Πρέπει να είμαστε μπροστά από τα γεγονότα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Τι ισχύει από αύριο για τις μάσκες

 

Η κυβέρνηση αποφάσισε την επέκταση του μέτρου υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για το προσωπικό σε καταστήματα λιανικής και σε γραφεία που υπάρχει επαφή με το κοινό – ΔΕΚΟ, τράπεζες, δημοτικά καταστήματα

 

Για το κοινό, υποχρεωτική γίνεται η χρήση μάσκας σε γραφεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες, δημοτικά καταστήματα), καθώς και σε καταστήματα τροφίμων, όπως φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και ζαχαροπλαστεία. Παράλληλα επιβάλλεται η χρήση μάσκας σε καταστήματα λιανικής, σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

 

Υπενθυμίζεται πως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική εξίσου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα ταξί και τα επαγγελματικής χρήσεως οχήματα και στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές.

 

Έτσι από αύριο, Τετάρτη, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους – εργαζομένους και κοινό – σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και λοιπά γραφεία εξυπηρέτησης κοινού, σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, σε ΜΜΜ και ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, τα ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα, στα καταστήματα λιανικής, στα κομμωτήρια και στα κέντρα αισθητικής.

 

Η μάσκα παραμένει επίσης υποχρεωτική για το προσωπικό στους χώρους εστίασης, ενώ παραμένει η ισχυρή σύσταση σε όλους τους άλλους κλειστούς χώρους αλλά και στους ανοικτούς, όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Πηγή:lifo.gr

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.