Τι σχεδιάζουν Μαξίμου και ειδικοί για να ανακοπεί η πανδημία – Το φρένο στη πώληση αλκοόλ μετά τα μεσάνυχτα, το ωράριο στα περίπτερα και η επιστροφή των SMS.
Πρωτόγνωρα είναι τα νούμερα του ΕΟΔΥ για τα ελληνικά δεδομένα όσον αφορά τα κρούσματα του κοροναϊού σε όλη τη χώρα. Και βάζουν στην κυβέρνηση… δύσκολα ως προς τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να μην φτάσουμε σε lockdown.
Σύμφωνα με πληροφορίες ένα μέτρο που δεν αποκλείεται να ανακοινώσει στη σημερινή ενημέρωση για τον κοροναϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς είναι η απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ από τα περίπτερα από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί για να μην μετά συνωστίζονται νέοι στις πλατείες, λόγω των κλειστών μπαρ, καφετεριών και κέντρων διασκέδασης.
Σημειώνεται επίσης πως εξετάζονται κι άλλα μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ο περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις έξι το πρωί με τους πολίτες και η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις κατά τις ώρες αυτές, η επαναφορά του SMS γενικότερα για τις μετακινήσεις των πολιτών άνω των 65 ετών.
Όπως φαίνεται άλλωστε και στο διάγραμμα που δείχνει τα κρούσματα στην Ελλάδα από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα διαπιστώνεται μία κατακόρυφη αύξηση μολύνσεων.
Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και από τα νούμερα, καθώς μέσα σε μόλις 10 μέρες έχουν εντοπιστεί σε όλη τη χώρα 3.257 κρούσματα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι την 1η Σεπτεμβρίου -πριν ανοίξουν δηλαδή τα σχολεία και πριν ανακοινωθούν όλα αυτά τα μέτρα για μάσκες σε πλατείες και «λουκέτο» σε υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις – μιλούσαμε για κρούσματα τα οποία υπερβαίνανε τον «ψυχολογικό» όριο των 200 κρουσμάτων.
Εικοσιπέντε μέρες μετά όχι μόνο αυτό το όριο ανήκει στο παρελθόν, αλλά πλέον έχουμε περάσει και το φράγμα των 300 και 400 κρουσμάτων την ημέρα.
Μέσα στον κυκεώνα των αρνητικών εξελίξεων για την διασπορά του ιού βρίσκεται κυρίως η πρωτεύουσα, η οποία πλέον σηκώνει και το μεγαλύτερο βάρος των κρουσμάτων.
Μέσα σε δέκα μέρες μόνο στην Αττική έχουν εντοπιστεί 1.726 κρούσματα (αριθμός που αποτελεί το 53% επί του συνόλου).
Μάλιστα κατά μέσο όρο η πρωτεύουσα έχει 172 κρούσματα την ημέρα το τελευταίο δεκαήμερο, ενώ στην αρχή του μήνα όλη η χώρα συνολικά αριθμούσε 200 κρούσματα.
Χαρακτηριστικό της κακής επιδημιολογικής εικόνας είναι πως μέσα σε δέκα μέρες η Αττική έχει σημειώσει ρεκόρ κρουσμάτων τα οποία τρεις φορές υπερέβησαν τα 200.
Πηγή: tovima.gr
