Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον κόσμο των ειδικών της αγοράς φαρμάκου σχετικά με τη δυνατότητα διάθεσης στα ελληνικά νοσοκομεία αναφοράς για Covid-19 σε πρώιμο στάδιο θεραπείας των νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων που βασίζονται στα μονοκλωνικά αντισώματα και που θεωρούνται αυτή τη στιγμή αιχμή του δόρατος στις θεραπείες κατά του κορωνοϊού.
Δύο είναι οι πηγές προμήθειας των φαρμάκων αυτών. Η πρώτη αφορά την αμερικανική εταιρεία Lilly, της οποίας το σκεύασμα ως γνωστόν παρασχέθηκε στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ όταν αυτός νοσηλεύτηκε προσβεβλημένος από Covid-19. Η δεύτερη πηγή αφορά το εργαστήριο φαρμακευτικών ερευνών Regeneron, το οποίο ωστόσο δεν έχει δυνατότητα παραγωγής και ως εκ τούτου έχει δώσει τα δικαιώματα μαζικής παρασκευής του φαρμάκου στον γνωστό φαρμακευτικό κολοσσό Roche.
Όλα δείχνουν πως τα δύο αυτά φαρμακευτικά σκευάσματα είναι τα πιο αποτελεσματικά μέσα θεραπείας σε συγκεκριμένο στάδιο νοσηλείας του ασθενούς που έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Το στάδιο αυτό προσδιορίζεται χρονικά πριν ο ασθενής νοσήσει σοβαρά από την ασθένεια. Δηλαδή τα σκευάσματα αυτά πρέπει να χορηγούνται σε σχετικά πρώιμο στάδιο νοσηλείας σε νοσοκομείο αναφοράς.
Ο καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, εξηγεί στη zougla.gr πώς ακριβώς λειτουργεί το φάρμακο αυτό και πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι στο να σώζει ζωές.
«Το φάρμακο είναι γι’ αυτούς που νοσούν με ελαφρά συμπτώματα και μπορούν να το πάρουν για να μην καταλήξουν στις ΜΕΘ. Το φάρμακο αυτό είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα. Τα αντισώματα αυτά δεσμεύουν ακαριαία τον ιό και έχουν κατασκευαστεί με μοντέλο την ακίδα του ιού. Δεσμεύει τον ιό και τον ακινητοποιεί μέσα σε 24 ώρες. Έτσι δεν μπορεί να προσβάλει τα διπλανά κύτταρα και να προχωρήσει η ασθένεια. Αυτά τα αντισώματα μένουν για καιρό μέσα μας κι έτσι ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται μόνο μία δόση, άρα δεν χρειάζεται επανάληψη του φαρμάκου και μπορεί να τον κρατήσει σε αυτή την κατάσταση της ενεργητικής άμυνας για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Δηλαδή δεν πρόκειται να ξανακολλήσει τον ιό» λέει ο κ. Κούβελας.
Σύμφωνα με τον κ. Κούβελα, «το φάρμακο της εταιρείας Lilly πήρε άδεια στις 9 Νοεμβρίου και κυκλοφορεί στην Αμερική. Έχει παραχθεί και είναι διαθέσιμο. Ενώ το εμβόλιο στις 10 Δεκεμβρίου θα πάρει άδεια στις ΗΠΑ. Μπορεί να έρθει και στην Ευρώπη. Υπάρχει μια διαδικασία έκτακτης εισαγωγής, διότι η Ευρώπη και η Αμερική έχουν υπογράψει μία σύμβαση αμοιβαίας αναγνώρισης των απαιτήσεων για τα φάρμακα. Για λόγους δημόσιας υγείας και δημόσιου συμφέροντος μπορούμε να φέρουμε το φάρμακο εκτάκτως.
»Χρειαζόμαστε και το φάρμακο και το εμβόλιο. Γιατί σε άλλη φάση της λοίμωξης χρησιμοποιείται το ένα και σε άλλη φάση το άλλο. Οι ασθενείς που ήδη νοσούν ή οι ασθενείς που θα νοσήσουν και η μόλυνση θα εξελιχθεί τις επόμενες 15 μέρες ή έναν μήνα και θα νοσήσουν σοβαρά, αυτοί χρειάζονται το φάρμακο. Το εμβόλιο δεν τους βοηθάει. Και σήμερα να κάνει κάποιος το εμβόλιο δεν θα τον βοηθήσει σε περίπτωση που κολλήσει τον ιό. Μπορεί να ήταν και χειρότερα αν νοσούσε κάποιος. Θα περιμένει να κάνει και τη δεύτερη δόση έπειτα από τρεις εβδομάδες, να αποκτήσει αντισώματα. Άρα ένας υγιής που εγγυημένα δεν θα κολλήσει το επόμενο δίμηνο, μόνο αυτός έχει ωφέλεια από το εμβόλιο. Οι υπόλοιποι που νοσούν ή θα νοσήσουν άμεσα κι ας έχουν κάνει το εμβόλιο άμεσα (δεν αναπτύσσονται αμέσως αντισώματα), αυτοί χρειάζονται το φάρμακο».
Ο κ. Κούβελας προσθέτει ότι το φάρμακο δεν καταργεί τον εμβολιασμό, ενώ μέχρι στιγμής χορηγούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα σε ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία αναφοράς.
Πόσο αποτελεσματικό όμως θα είναι το εμβόλιο κατά του Covid-19;
«Δεν ξέρουμε. Δεν έχουμε ιδέα» απαντά ο κ. Κούβελας. Και συνεχίζει: «Σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, αποδίδουν 95% αποτελεσματικότητα, χωρίς όμως να γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει αποτελεσματικότητα και με τι συγκρίθηκε… Έγιναν λάθη διαχείρισης σε αυτή την επιδημία. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη που να διέταξε lockdown χωρίς να έχει πρωτοβάθμια, δηλαδή, να μπορεί να στείλει γιατρούς στο σπίτι. Είναι ασύμμετρα τα συστήματα υγείας και οι δαπάνες. Εμείς είμαστε ήδη μια χρεωμένη χώρα. Δεν έχουμε την ίδια ικανότητα να αντιμετωπίσουμε το lockdown με τη Νορβηγία, για παράδειγμα».
Πηγή:zougla.gr