Είστε εδώ : Αρχική > Γενικά, Θέμα, Κορονοϊός, Τι λες τώρα! > Περιστατικό αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο!

Περιστατικό αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο!

Εκατοντάδες εμβολιασμοί στην Αθήνα σήμερα κι από αύριο ξεκινούν στην επαρχία. Πόσες δόσεις περιμένουμε από κάθε εταιρεία τους επόμενους μήνες. «Εξαιρετικά σπάνιες οι αλλεργικές αντιδράσεις» είπε η η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Λίγες μέρες πριν φύγει το 2020, το οποίο ο κορονοϊός «σημάδεψε» ανεξίτηλα, οι αρμόδιες Αρχές ενημερώνουν -όπως κάθε Δευτέρα και Παρασκευή- για την πορεία της πανδημίας, την ώρα που ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ανακοινώσει 476 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, στο υπουργείο Υγείας βρίσκονται η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, για να ενημερώσουν για το πρόγραμμα του εμβολιασμού.

Τον λόγο πήρε ξεκινώντας η κυρία Θεοδωρίδου, η οποία χαρακτήρισε μέρα γιορτής την χθεσινή, καθώς ξεκίνησε ο εμβολιασμός.

Η ίδια είπε ότι έκανε το εμβόλιο κι ένιωσε «συγκίνηση, χαρά και μια ηθική ικανοποίηση ότι η προσδοκία πολλών μηνών έφτανε στην εφαρμογή των εμβολίων. Αυτά τα συναισθήματα θα τα έχετε κι εσείς κάνοντας το εμβόλιο και ο στόχος όλων όσων ασχολούμεθα με τα εμβόλια, είναι να μη μείνει ούτε ένα άτομο στη χώρα μας που να μην εμβολιαστεί».

Η ίδια έκανε λόγο για «ευρεία αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς», αναφερόμενη στο ενδιαφέρον που έχουν δείξει για να εμβολιαστούν.

Μία στο εκατομμύριο… κυριολεκτικά οι αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο

Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως οι αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο είναι εξαιρετικά σπάνιες, μιλώντας για 1,3 αλλεργικές αντιδράσεις για κάθε 1.000.000 δόσεις.

«Μόνο αναφυλακτικές αντιδράσεις, πολύ σοβαρές, που οδηγούν το άτομο στο νοσοκομείο κι έχει ανάγκη ενδοφλέβιας χορήγησης φαρμάκων, είναι αυτές που προκαλούν ανησυχία και ίσως πριν το εμβόλιο χρειαστεί η εισήγηση του αλλεργιολόγου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, είπε πως υπάρχει ένας ιός που μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα και δεν είναι άλλος «από τον ιό της παραπληροφόρησης», όπως τόνισε.

Τα κριτήρια για τον εμβολιασμό

Η κ. Θεοδωρίδου, εξήγησε επίσης τα κριτήρια με τα οποία υπήρξε η προτεραιοποίηση στις κοινωνικές ομάδες που θα εμβολιαστούν.

  • Αυξημένος κίνδυνος από νόσηση. Διαπιστώθηκε στους μήνες της πανδημίας ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση. Είναι κατανοητό γιατί οι ηλικιωμένοι είναι πρώτοι από αυτούς που θα εμβολιαστούν.
  • Αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης. Η κύρια ομάδα που εκτίθεται είναι οι υγειονομικοί. Όταν ξεκίνησε η προτεραιοποίηση, υπήρχαν σκέψεις για την αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς. Με μεγάλη ικανοποίηση μπορούμε να πούμε πως υπάρχει ευρεία αποδοχή του εμβολίου.
  • Η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ηλικιωμένων, που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και χρονίων πασχόντων.
  • Τελευταία ομάδα είναι οι λίγοι, όμως απαραίτητοι υπάλληλοι για τη λειτουργία του κράτους.

Όπως εξήγησε, ωστόσο, εμβολιασμοί δεν θα γίνουν σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. «Στην ομάδα αυτή δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτω της ηλικίας των 18 ετών. Δεν υπάρχουν μελέτες για το εμβόλιο σε αυτές τις ηλικίες. Η νόσηση εξάλλου είναι ήπια σε αυτές τις ηλικίες».

 

Πηγή:newsit.gr

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.