Ακολουθούν όσοι δουλεύουν στην εστίαση και τα καταστήµατα λιανικής – Ανοίγει η θερινή περίοδος στις 14 Μαΐου – Πώς θα εφαρμοστεί το «πράσινο» πιστοποιητικό για όσους έρχονται εμβολιασμένοι – Η λίστα προτεραιοτήτων για το άνοιγμα και τι προβλέπεται να γίνει με τον εορτασμό του Πάσχα
Το άνοιγμα του τουρισμού με όλα τα χρήσιμα εργαλεία για την επίτευξή του, που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, αποτελεί τον κύριο στόχο της, η οποία παράλληλα εξετάζει και όλες τις γραμμές άμυνας που επιβάλλει το τρίτο και πιο ανθεκτικό κύμα της πανδημίας. Το μεγάλο στοίχημα υποστηρίζεται από τη νέα στρατηγική για τα τεστ στον πληθυσμό σε συνδυασμό με το πλάνο για την κορυφαία εμβολιαστική διαδικασία, την καλύτερη τήρηση των μέτρων και την ενίσχυση του ΕΣΥ και των δομών του σε κάθε περιφέρεια.
Η επιδημιολογική εικόνα αυτή την ώρα δεν είναι η καλύτερη, ωστόσο Μέγαρο Μαξίμου και αρμόδια υπουργεία έχουν ετοιμάσει το σχέδιο αντεπίθεσης που συμπεριλαμβάνει διάφορα εναλλακτικά σενάρια και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα για τη σταδιακή υλοποίησή του. «Πριν από την επίσημη πρεμιέρα για τον τουρισμό στις 14 Μαΐου, η χώρα πρέπει να έχει ήδη αρχίσει να κινείται στην ταχεία και ασφαλή λωρίδα», τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος που γνωρίζει καλά τις προτεραιότητες του σχεδίου και τις ημερομηνίες-κλειδιά.
Το «πράσινο» πιστοποιητικό
Η υιοθέτηση δε από την Κομισιόν του «πράσινου» πιστοποιητικού εμβολιασμού δημιουργεί για τη χώρα την ικανή και αναγκαία ασφαλή γέφυρα για την προσέλκυση τουριστών από την Ευρώπη και τρίτες χώρες. Το Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπει στην άμεση έγκρισή του από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και στην άμεση αξιοποίησή του για την επίτευξη διμερών συμφωνιών με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία κ.λπ.
Το ψηφιακό και έγγραφο δίγλωσσο (και στα αγγλικά) πιστοποιητικό θα είναι το «διαβατήριο» της εύκολης μετακίνησης των τουριστών που έχουν εμβολιαστεί, που έχουν κάνει τεστ (pcr) πριν από την αναχώρησή τους ή έχουν αποδεικτικό αντισωμάτων μετά την ανάρρωσή τους από τον ιό. Ποια είναι τα άλλα βήματα για να φτάσει ένας τουρίστας στον τόπο μας, στο αεροδρόμιο και τις άλλες πύλες εισόδου; Είναι πασιφανές ότι πολλά εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας στις άλλες χώρες και στην εδώ ασφαλή υποδοχή.
Οι εμβολιασμοί
Για την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, καθοριστικό είναι το βήμα του εμβολιασμού, το οποίο θα επιταχυνθεί, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, μέσα στον Απρίλιο.
Το «σύνθημα» δε, η «Ελλάδα, ασφαλής χώρα και για τους πολίτες της και για τους επισκέπτες της» σκοπεύουν να υποστηριχθεί στην πράξη και με τη μικρή «ανατροπή» στην προτεραιοποίηση των κατηγοριών για εμβολιασμό. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα και ενθαρρύνεται από την εξασφάλιση πολλών εμβολίων για τον Απρίλιο και τον Μάιο. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι από το υπουργείο Τουρισμού και τους φορείς του και πήρε την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου, είναι να εμβολιαστούν –μετά τις ευπαθείς ομάδες– κατά προτεραιότητα οι άνθρωποι του τουρισμού. Δηλαδή, να εμβολιαστούν πρώτα οι άμεσα εργαζόμενοι στον τουρισμό και τους σχετικούς προορισμούς (περίπου 300.000) και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι στην εστίαση και τα καταστήματα λιανικής. Για να καλυφθεί το διάστημα μέχρι τον πλήρη εμβολιασμό, εμπνέοντας ασφάλεια σε όλους, θα γίνονται παράλληλα, εβδομαδιαία τεστ σε εργαζόμενους του τουρισμού που δεν θα έχουν εμβολιαστεί. Το self test είναι άλλωστε ένα επιπλέον εργαλείο για κάθε τουριστική επιχείρηση, ξενοδοχειακή μονάδα κ.λπ.
Ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό των μικρών νησιών (με λίγους κατοίκους) ξεκίνησε πιλοτικά. Συζητείται η πρόταση για τον εμβολιασμό σε νησιά των 3.500 και πλέον κατοίκων, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου και τα αρμόδια υπουργεία επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να μπουν στη λογική των διακρίσεων για ελεύθερα ή όχι νησιά από τον κορωνοϊό. «Ετσι κι αλλιώς, όσο θα προχωρά με ταχύτερους ρυθμούς η εμβολιαστική διαδικασία, θα αρχίσει να καλύπτεται ένα σημαντικό μέρος του κόσμου στους τουριστικούς προορισμούς», ισχυρίζεται κυβερνητικός παράγοντας που δίνει βάση στη βελτίωση της υποδοχής τουριστών και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Πηγή: protothema.gr
