Παρά τη συνεχιζόμενη τρίτη έξαρση του κορωνοϊού, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού προχωράει κανονικά.
Ο Απρίλιος είναι ante portas και κανονικά η τουριστική σεζόν θα έπρεπε να έχει ήδη αρχίσει.
Η προγραμματισμένη ημερομηνία ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού είναι, όμως, η 14η Μαΐου.
Ωστόσο, ενδεχομένως θα επιχειρηθεί κάποιο πιλοτικό άνοιγμα μέσα στον Απρίλιο.
Το 2020 ταξίδεψαν στην Ελλάδα 7,4 εκατομμύρια τουρίστες και η ελληνική τουριστική βιομηχανία τζίραρε περίπου 4 δισεκατομμύρια.
Το 2019 που ο ελληνικός τουρισμός έσπασε όλα τα ρεκόρ, τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 31,3 εκατομμύρια τουρίστες και περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Φέτος ο αισιόδοξος στόχος είναι να προσεγγιστούν τα 8 δισεκατομμύρια, δηλαδή περίπου το 40% του 2019.
Οι τέσσερις προϋποθέσεις
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, παρουσίασε τα τέσσερα μέτρα προστασίας που θα ισχύουν καθόλη τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν του 2021.
Τα μέτρα αυτά είναι:
1. Για να μπει κάποιοιος στην Ελλάδα θα πρέπει ή να είναι εμβολιασμένος ή να έχει αναρρώσει από την ασθένεια ή να έχει αρνητικό τεστ.
2. Στα αεροδρόμια θα γίνονται στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι με το σύστημα «EVA».
3. Θα αξιοποιηθούν τα rapid test.
4. Θα υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας για τα κρούσματα.
Ο Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ακόμα ότι:
«Ανοίγουμε τον ελληνικό τουρισμό με ασφάλεια, φιλοξενούμε με ασφάλεια, φροντίζουμε κάθε τουρίστα σαν να είναι μέλος της οικογένειάς μας. Στην Ελλάδα νοιαζόμαστε -αλλά και έχουμε αποδείξει ότι πρωτοπορούμε στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Γι’ αυτό, εξάλλου, ο ελληνικός τουρισμός πέρυσι απέσπασε πολύ σημαντικά διεθνή βραβεία και επαίνους.
«Αν όλα εξελιχθούν καλά στο μέτωπο του Covid-19, με την πρώτη χαραμάδα, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να υποδεχτεί τουρίστες και νωρίτερα από τις 14 Μαΐου. Συζητάμε για σταδιακή απελευθέρωση των ταξιδιών από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τη Σερβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιπλέον, θα επιτρέπεται το yachting (απόπλους/κατάπλους), καθώς και οι κρουαζιέρες χωρίς ενδιάμεσες στάσεις σε λιμάνια, οι λεγόμενες «blue cruises»
Πηγή: cnn.gr
