Είστε εδώ : Αρχική > Γενικά, Θέμα > Ο ΕΜΑ διαβεβαιώνει, τα ευρωπαϊκά κράτη δεν πείθονται για την AstraZeneca

Ο ΕΜΑ διαβεβαιώνει, τα ευρωπαϊκά κράτη δεν πείθονται για την AstraZeneca

Οι νέες διευκρινίσεις και διαβεβαιώσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca δεν δείχνουν να καθησυχάζουν τα κράτη-μέλη, καθώς αρκετές χώρες εξακολουθούν να αλλάζουν την εμβολιαστική πολιτική τους σε σχέση με το προϊόν της εταιρείας.

Σήμερα, παρά την συνέντευξη Τύπου του ΕΜΑ, κι άλλες χώρες προστέθηκαν στη λίστα εκείνων που δεν πείθονται ότι οι παρενέργειες του εμβολίου είναι σπάνιες και ότι τα οφέλη είναι πολύ περισσότερα.

Το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι για τον επόμενο μήνα το προϊόν της AstraZeneca θα διατίθεται μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών.

Ο υπουργός υγείας της χώρας αποφάσισε να αναστείλει τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca για άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών, σημειώνει ο ομοσπονδιακός υπουργός υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε σε μέσα ενημέρωσης.

«Αυτό αλλάζει πολύ λίγα στην τρέχουσα εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία θα συνεχιστεί αμείωτη», ανέφερε στο VRT News επισημαίνοντας ότι «επί του παρόντος, εστιάζουμε στα άτομα άνω των 65 και σε άτομα που έχουν ορισμένες ασθένειες. Αυτοί είναι επίσης κυρίως ηλικιωμένοι».

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι και η Ιταλία θα ακολουθήσει την ίδια τακτική, ενώ στην Ισπανία επικρατεί διχασμός.

Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας συμφώνησε με τις περισσότερες περιφέρειες να σταματήσει ο εμβολιασμός κάτω των 60- αλλά η περιφέρεια της Μαδρίτης διαφωνεί και θέλει να συνεχίσει τη χορήγηση με βάση τις συστάσεις του ΕΜΑ.

Παράλληλα, σήμερα έγινε γνωστό ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι νέοι κάτω των 30 ετών θα έχουν εναλλακτική επιλογή έναντι του εμβολίου της AstraZeneca.

Οι αρχές δηλώνουν ότι σε ενήλικες ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών, οι οποίοι δεν έχουν υποκείμενες παθήσεις ή κινδύνους για την υγεία τους από τον κορονοϊό, θα πρέπει να προσφέρεται εναλλακτικό εμβόλιο, όπου είναι διαθέσιμο.

Γερμανικά νεύρα κατά ΕΜΑ

Οι σημερινές ανακοινώσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, έφεραν νέα αντιπαράθεση με την επιτροπή εμβολιασμού της Γερμανίας (Stiko) που εξακολουθεί να στηρίζει την σύστασή της για εμβολιασμό με το συγκεκριμένο σκεύασμα σε ηλικίες άνω των 60 ετών- μια σύσταση που έχει υιοθετήσει ήδη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα Welt οι ανακοινώσεις και τα συμπεράσματα του ΕΜΑ είναι σε αντίθεση με τις απόψεις πολλών ειδικών, που δεν πιστεύουν πλέον σε συμπτώσεις και θεωρούν ότι οι θρομβώσεις στον εγκέφαλο κυρίως σε γυναίκες και σε νεαρότερες ηλικίες, σχετίζονται με το εμβόλιο και μπορούν να προληφθούν.

Οπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Stiko Κρίστιαν Μπογντάν, στη σύστασή της κατά του εμβολιασμού νεαρότερων ηλικιών με AstraZeneca, η Επιτροπή έλαβε υπόψη της αφενός το γεγονός ότι τα άτομα νεαρότερης ηλικίας κινδυνεύουν λιγότερο να πεθάνουν από την ασθένεια, και αφετέρου το δεδομένο ότι υπάρχουν ασφαλέστερες εναλλακτικές εμβολιασμού για τους κάτω των 55-60 ετών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Επιτροπής ο κίνδυνος εγκεφαλικών θρομβώσεων είναι 20 φορές μεγαλύτερος σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca από ότι στους υπόλοιπους στους οποίους έχει χορηγηθεί άλλο εμβόλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία, επίσης έχει θέσει περιορισμούς για τους άνω των 55, Σουηδία και Φινλανδία για τους άνω των 65, ενώ Νορβηγία και Δανία έχουν αποφασίσει γενική αναστολή της χρήσης του εμβολίου έως τα μέσα Απριλίου.

Πηγή:efsyn.gr

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.