Είστε εδώ : Αρχική > Γενικά, Θέμα, Οικονομία, Τι λες τώρα! > Κατώτατος μισθός 2021: Επιστρέφει στα 751 ευρώ;

Κατώτατος μισθός 2021: Επιστρέφει στα 751 ευρώ;

 

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό υπογράμμισε ότι «λόγω του θεσμικού μου ρόλου και λόγω του ότι ακολουθείται μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία από το νόμο 4173 η οποία είναι πολύ σαφής και με συγκεκριμένα στάδια ο υπουργός και η κυβέρνηση μιλάει στο τέλος άρα εμείς θα τοποθετηθούμε στο τέλος Ιουλίου για αυτό το ζήτημα. Τώρα μιλάνε οι κοινωνικοί εταίροι, τα Ινστιτούτα και τα λοιπά, καταγράφονται, συντάσσεται μια έκθεση από το ΚΕΠΕ και βάσει της εκθέσεως αυτής τοποθετείται η κυβέρνηση».

Επίσης ο υπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση στον e-ΕΦΚΑ και σημείωσε ότι «προσδοκούμε ότι τώρα που θα μπορεί μπροστά η οικονομία αυτό θα έχει μια θετική επίδραση στα έσοδα επίσης του ΕΦΚΑ. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας, παρακολουθούμε την κατάσταση και βεβαίως προσπαθούμε να κρατήσουμε μια ισορροπία από τη μια πλευρά να μην αγνοούμε τα πραγματικά προβλήματα που έχει η αγορά εργασίας και οι επιχειρήσεις ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο και από την άλλη πλευρά να μην υπερβούμε κάποια όρια γιατί στο τέλος θα έρθει, και στην κυβέρνηση και στους ασφαλισμένους, ο λογαριασμός άστοχων επιλογών».

 

Επίσης για τις εκκρεμείς συντάξεις σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο, δεν είναι δικαιολογημένο για την Ελλάδα του 2021, προκλήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από την άτακτη, χωρίς κανόνες , φύρδην-μίγδην συγχώνευση του ΕΦΚΑ το 2016.

Πιο συγκεκριμένα, τα πορίσματα που κατέθεσαν αναφέρουν τα εξής:

 

ΓΣΕΕ: Για το 2021, η πρόταση της ΓΣΕΕ είναι ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 751 ευρώ και στη συνέχεια να προσαρμοστεί στο 60% του διάμεσου μισθού βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, δηλαδή στα 809 ευρώ.

 

Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία στο πόρισμά της, «ο κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από το όριο της απόλυτης και της σχετικής φτώχειας, καθώς είναι υπερβολικά χαμηλός για να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Η εξασφάλιση ενός επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης καθιστά άμεση την ανάγκη αύξησής του κατά 159 ευρώ μηνιαίως σε δεκατετράμηνη βάση».

 

ΣΕΒ: Αντίθετοι με την προοπτική αύξησης του κατώτατου μισθού φέτος δηλώνουν οι εκπρόσωποι του βιομηχανικού κόσμου, δίνοντας έμφαση στην ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους. «Τουλάχιστον για όσο διαρκούν οι άμεσες αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας, το 2021 δεν κρίνεται σκόπιμο να γίνουν αλλαγές στο επίπεδο του κατώτατου μισθού, ειδικά μεγάλης κλίμακας», υποστηρίζει στο πόρισμά του ο Σύνδεσμος.

 

«Στο πλαίσιο της ταχύτερης οικονομικής ανάκαμψης που έχει ανάγκη σήμερα η Ελληνική οικονομία, και για την υποστήριξη του διαθεσίμου εισοδήματος και της απασχόλησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, προτείνεται να δοθεί προτεραιότητα δημιουργίας και αξιοποίησης ενδεχόμενου δημοσιονομικού χώρου για την μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ειδικά σε σχέση με τη φορολογία της εργασίας και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, με μέτρα μόνιμης διάρκειας, ώστε να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό» τονίζει.

Πηγή:xristika.gr

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.