Είστε εδώ : Αρχική > Γενικά, Εκπαίδευση, Θέμα, Τι λες τώρα! > Πανελλήνιες 2022: Τι αλλάζει για τους υποψήφιους

Πανελλήνιες 2022: Τι αλλάζει για τους υποψήφιους

Με αλλαγές αναμένονται να πραγματοποιηθούν οι Πανελλήνιες εξετάσεις τον Ιούνιο του 2022 με τους υποψηφίους να έχουν μια σειρά δεύτερων ευκαιριών για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ενώ εισάγονται και νέα ακαδημαϊκά κριτήρια για τα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», οι αλλαγές που αναμένονται είναι:

 

Επιστρέφουν τα λατινικά

Το μάθημα της Κοινωνιολογίας διήρκησε δύο χρόνια τελικά, καθώς θα αντικατασταθεί και πάλι από τα Λατινικά, για όσους έχουν επιλέξει το Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών.

 

Οι συντελεστές βαρύτητας.

 

Για τις φετινές Πανελλαδικές αναμένεται ριζική αναδιάρθρωση της διαδικασίας υπολογισμού των μορίων από τους συντελεστές βαρύτητας. Μέχρι πέρσι, το υπουργείο Παιδείας όριζε συντελεστές βαρύτητας σε δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, οι οποίοι υπολογίζονταν για τη διεξαγωγή του μέσου όρου του υποψηφίου στην εισαγωγή του σε όλες τις σχολές του επιστημονικού πεδίου της επιλογής του.

 

Ωστόσο, από τον Ιούνιο του 2022, η διαδικασία αλλάζει. Τα πανεπιστήμια μέχρι το τέλος Μαΐου καλούνται να έχουν ορίσει τα ίδια τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα βάσει του γνωστικού τους αντικειμένου. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του τμήματος των Μαθηματικών, η διοίκηση μπορεί να επιλέξει αυξημένο συντελεστή βαρύτητας για τα μαθηματικά, σε σχέση με τα υπόλοιπα εξεταζόμενα μαθήματα, για τα οποία θα πρέπει να ορίσει και σε αυτά χαμηλότερο συντελεστή σε ποσοστό (%). Αντίστοιχα, την ίδια διαδικασία μπορεί να ακολουθήσει και το τμήμα Φυσικής.

 

Σε αυτή την περίπτωση, η επιλογή των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο θα διαμορφώσει τον μέσο όρο επίδοσής του. Για παράδειγμα, τα τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών βρίσκονται στο ίδιο επιστημονικό πεδίο (2ο). Μέχρι πέρσι ο υποψήφιος με έναν μέσο όρο, για παράδειγμα, 15,2 διεκδικούσε την εισαγωγή του σε όλες τις σχολές και τμήματα του 2ου επιστημονικού πεδίου. Από φέτος, ο μέσος όρος του θα μεταβάλλεται ανάλογα με τη σχολή ή το τμήμα που θα διεκδικεί.

 

Στην περίπτωση που ένας υποψήφιος έχει υψηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά, ο μέσος όρος του θα διαμορφωθεί βάσει του αυξημένου συντελεστή που έχει ορίσει το τμήμα που διεκδικεί. Αντιθέτως, αν διεκδικεί ένα τμήμα Φυσικής και η επίδοσή του στο εν λόγω μάθημα είναι χαμηλή, ο μέσος όρος του αυτόματα πέφτει.

 

Πρακτικά, οι υποψήφιοι, σύμφωνα με το θεσμοθετημένο χρονοδιάγραμμα, θα γνωρίζουν πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων τους συντελεστές βαρύτητας των πανεπιστημίων. Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών τους, οι υψηλές επιδόσεις σε μαθήματα που έχουν αυξημένο συντελεστή μπορούν να τους εξασφαλίσουν την είσοδό τους στο τμήμα ή τη σχολή επιλογής τους.

 

Πάντως, οι διακυμάνσεις για τον μέσο όρο δεν προβλέπεται να είναι πολύ μεγάλες, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι ο συντελεστής ανά μάθημα δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%.

 

Το μηχανογραφικό

Αν και η νομοθεσία έχει τεθεί σε ισχύ από την περσινή χρονιά, οι παράγοντες οι οποίοι είναι ακόμα άγνωστοι για τους φετινούς υποψηφίους, θα γνωστοποιηθούν εντός των επόμενων μηνών και αφορούν τα:

 

Διπλό μηχανογραφικό: Ο νόμος ορίζει ότι από τον Ιούνιο του 2022 θα προβλέπονται δύο φάσεις συμπλήρωσης μηχανογραφικού. Η πρώτη φάση θα προβλέπει περιορισμένες επιλογές, περίπου 10-13 και η ανακοίνωση των βάσεων θα γίνεται νωρίτερα από το συνηθισμένο, δηλαδή στο δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου. Στη συνέχεια, όσοι υποψήφιοι έμειναν εκτός μηχανογραφικού, θα έχουν μια «δεύτερη ευκαιρία» να διεκδικήσουν θέσεις χωρίς περιορισμό στις επιλογές τους με συμπλήρωση ενός δεύτερου μηχανογραφικού, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Το υπουργείο Παιδείας μελετάει τη συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς η έλευση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής από την περσινή της εφαρμογή έχει ήδη οδηγήσει σε περιορισμένο αριθμό επιλογών για υποψηφίους με μέτριες ή χαμηλές επιδόσεις.

Συνέχεια εδώ

 

 

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.