Είστε εδώ : Αρχική > Γενικά, Θέμα, Τι λες τώρα! > Μπάιντεν: Θα επέμβουμε στρατιωτικά εάν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν

Μπάιντεν: Θα επέμβουμε στρατιωτικά εάν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν

Τεταμένο είναι το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώσει από το Τόκιο ότι θα υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν, αν το Πεκίνο εισβάλει στο νησί.

«Αυτή είναι η δέσμευση που έχουμε αναλάβει», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα επέμβουν στρατιωτικά κατά μιας κινεζικής απόπειρας κατάληψης δια της βίας αυτού του εδάφους.

«Συμφωνήσαμε με την πολιτική της μίας Κίνας, το υπογράψαμε (…) αλλά η ιδέα ότι (η Ταϊβάν) θα μπορούσε να καταληφθεί δια της βίας απλώς δεν είναι αρμόζουσα», πρόσθεσε.

Οι Κινέζοι «φλερτάρουν ήδη με τον κίνδυνο αυτή την στιγμή πετώντας τόσο κοντά (στην Ταϊβάν) και με όλους τους ελιγμούς που επιχειρούν», σημείωσε.

Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ «θα παρακολουθούν τις πρόσφατες δραστηριότητες του κινεζικού ναυτικού, όπως και τις κινήσεις που σχετίζονται με κοινές ασκήσεις της Κίνας και της Ρωσίας», δήλωσε με τη σειρά του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα μετά την συνάντηση που είχε με τον κ. Μπάιντεν.

Έντονη η αντίδραση της Κίνας

«Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη σθεναρή αποφασιστικότητα, την έντονη θέληση και την ισχυρή ικανότητα του κινεζικού λαού να υπερασπιστεί την εθνική του κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα», ήταν η απάντηση του Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ζητάμε έντονα από τις ΗΠΑ (…) να αποφύγουν να στείλουν λάθος μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μετά το τέλος του εμφύλιου πολέμου στην Κίνα το 1949, η Ταϊβάν κυβερνάται από μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Το Πεκίνο εξακολουθεί να έχει στόχο «να επανενώσει» το νησί με «τη μητέρα πατρίδα».

Δεν έχει αποκλείσει μάλιστα το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία, κυρίως στην περίπτωση που οι ταϊβανέζικες αρχές κηρύξουν επισήμως την ανεξαρτησία του νησιού.

«Ευχαριστώ» της Ταϊβάν στις ΗΠΑ

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ευχαρίστησε σήμερα τις ΗΠΑ για τη στήριξή τους.

Το υπουργείο επεσήμανε ότι χαιρετίζει και ευχαριστεί τον Μπάιντεν και την αμερικανική κυβέρνηση για την επαναβεβαίωση της δέσμευσής τους προς την Ταϊβάν, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του νησιού θα εξακολουθήσει να ενισχύσει την άμυνά του και να εμβαθύνει τη συνεργασία της με χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, προκειμένου να προστατεύσει την ασφάλειά της.

Πηγή:Cnn.gr

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.