Τουλάχιστον 54 δολοφονίες αμάχων από Βρετανούς στρατιώτες φέρνει στο φως το BBC
Στο μικροσκόπιο του BBC βρέθηκαν τα πεπραγμένα των Βρετανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, αποκαλύπτοντας ότι γινόντουσαν «εν ψυχρώ»εκτελέσεις αμάχων. Σύμφωνα με την έρευνα του βρετανικού δικτύου, πολλές φορές μάλιστα «φυτεύονταν» όπλα στο σημείο του εγκλήματος προκειμένου να δικαιολογηθούν οι δολοφονίες.
Οι«εν ψυχρώ» εκτελέσειςτων άμαχων πολιτών στο Αφγανιστάν, όπως αναφέρει το BBC, γινόντουσαν από καταδρομείς στο επίλεκτο σώμα της Ειδικής Αεροπορικής Υπηρεσίας της Βρετανίας (SAS) κατά τη διάρκεια νυχτερινών επιδρομών εν μέσω του μακροχρόνιου πολέμου και φθάνουν τουλάχιστον τις 54.
Ανώτεροι αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγού Mark Carleton-Smith, ο οποίος ήταν επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου εκείνη την εποχή, γνώριζαν – σύμφωνα με το BBC – τις «ανησυχίες» εντός της SAS για τα εν λόγω περιστατικά, αλλά δεν τις κατέθεσαν στη στρατιωτική αστυνομία. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στις ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, είναι ποινικό αδίκημα για έναν διοικητή να μην ενημερώσει τη στρατιωτική αστυνομία εάν αντιληφθεί πιθανά εγκλήματα πολέμου.
Ο Mark Carleton-Smith, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο μήνα ως επικεφαλής του βρετανικού στρατού, αρνήθηκε να σχολιάσει την έρευνα που βασίστηκε σε δικαστικά έγγραφα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ταξίδια δημοσιογράφων του BBC στο Αφγανιστάν.
Τι απαντά το υπουργείο Άμυνας
Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι προηγούμενες έρευνες για τη συμπεριφορά των βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν βρήκαν ανεπαρκή στοιχεία για να απαγγελθούν κατηγορίες. «Δεν έχουν παρουσιαστεί νέα στοιχεία, αλλά η αστυνομία θα εξετάσει τυχόν ισχυρισμούς σε περίπτωση που έρθουν στο φως νέα στοιχεία», ανέφερε στο BBC.
Η έρευνα, η οποία μεταδόθηκε πλήρως την Τρίτη, εντόπισε 54 άτομα που σκοτώθηκαν υπό ύποπτες συνθήκες από μια μονάδα της SAS κατά τη διάρκεια μιας εξάμηνης επιχείρησης στην επαρχία Χελμάντ από τον Νοέμβριο του 2010 έως τον Μάιο του 2011.
«Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νυχτερινές επιδρομές»
Τα στοιχεία έδειξαν ότι αρκετοί αξιωματικοί εξεπλάγησαν με το υψηλό ποσοστό απωλειών που προκάλεσε η μονάδα, καθώς κανένας από τους στρατιώτες της SAS δεν ανέφερε τραυματισμούς σε προφανείς μάχες με μαχητές Ταλιμπάν. «Πάρα πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νυχτερινές επιδρομές και οι εξηγήσεις δεν είχαν νόημα. Από τη στιγμή που κάποιος κρατείται, δεν πρέπει να καταλήγει νεκρός», είπε ανώτερος αξιωματικός. «Το να συμβαίνει κάτι ξανά και ξανά προκαλεί συναγερμό στα Αρχηγεία. Ήταν ξεκάθαρο εκείνη τη στιγμή ότι κάτι δεν πήγαινε καλά» πρόσθεσε.
Οι σφαίρες της SAS «δείχνουν» εκτελέσεις
Οι τρύπες από τις σφαίρες της SAS, που βρέθηκαν σε κατοικίες στο Αφγανιστάν μετά τις επιδρομές, εντοπίστηκαν όλες χαμηλά, υποδεικνύοντας ότι οι ύποπτοι ήταν γονατιστοί ή βρίσκονταν στο έδαφος.
Το 2014, η Βασιλική Στρατιωτική Αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για περισσότερα από 600 φερόμενα αδικήματα από βρετανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων δολοφονιών από τη μοίρα SAS. Ωστόσο, οι ερευνητές του RMP είπαν στο BBC ότι «εμποδίστηκαν» από τον βρετανικό στρατό και η έρευνα ολοκληρώθηκε το 2019.
Ο συνταγματάρχης Όλιβερ Λι, ο οποίος ήταν διοικητής των Βασιλικών Πεζοναυτών στο Αφγανιστάν το 2011, είπε ότι οι ισχυρισμοί ήταν «απίστευτα συγκλονιστικοί» και άξιζαν μια πλήρη δημόσια έρευνα.
Πηγή:Cnn.gr