Είστε εδώ : Αρχική > Γενικά, Θέμα, Σαν σήμερα > Σαν σήμερα στις 23 Ιουλίου

Σαν σήμερα στις 23 Ιουλίου

Γεγονότα, γεννήσεις, θάνατοι και άλλες σημαντικές στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας. Δύο χρόνια από την πυρκαγιά στο Μάτι.

Τι συνέβη σαν σήμερα στην παγκόσμια ιστορία; Ποιες σπουδαίες προσωπικότητες γεννήθηκαν και ποιες έφυγαν από τη ζωή;

Γεγονότα

776 π.Χ: Αρχίζουν στην Ολυμπία οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

1821: Οι Έλληνες, με επικεφαλής τον πρίγκιπα Αλέξανδρο Καντακουζηνό, καταλαμβάνουν τη Μονεμβασιά. Είναι το πρώτο κάστρο που πέφτει στα χέρια των επαναστατών.

1833: Με βασιλικό διάταγμα, η Εκκλησία της Ελλάδος ανακηρύσσεται αυτοκέφαλη και υπάγεται στο κράτος. Η μονομερής αυτή ενέργεια δεν αναγνωρίζεται από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

1888: Ο Τζον Ντάνλοπ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ελαστικό τροχοφόρου.

1908: Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κατακτά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το αργυρό μετάλλιο στο ύψος άνευ φοράς με άλμα 1.55 πίσω από τον Ρέι Γιούρι (1.575) από τις ΗΠΑ.

1974: Πνιγμένη στο αίμα του εγκλήματος στην Κύπρο, η χούντα της Αθήνας καταρρέει. Σε σύσκεψη με τη συμμετοχή και πολιτικών, αποφασίζεται να κληθεί από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στην Κύπρο, παραιτείται από την προεδρία ο διορισμένος Νίκος Σαμψών και τη θέση του παίρνει ο Γλαύκος Κληρίδης.

2005: Τρεις βομβιστικοί μηχανισμοί εκρήγνυνται στην περιοχή Naama Bay στου Sharm el-Sheikh, στην Αίγυπτο σκοτώνοντας 88 άτομα.

2007: Πτώση αεροσκάφους CL-415 κατά τη διάρκεια πυρόσβεσης, στα Στύρα Ευβοίας

2015: Η NASA ανακοινώνει στην ανάληψη του Kepler-452b.

2016: Διπλή βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ στην περιοχή Deh Mazang, όπου πραγματοποιείται διαμαρτυρία διαδηλωτών. Τουλάχιστον 80 άνθρωποι νεκροί και 260 τραυματίες.

2018: Φονική πυρκαγιά στο Μάτι αφήνει πίσω της 102 νεκρούς.

Γεννήσεις:

1888: Ρέιμοντ Τσάντλερ, αμερικανός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, δημιουργός του ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου.

1905: Αρτέμ Μικογιάν, σοβιετικός αεροναυπηγός. Μαζί με τον Μιχαήλ Γκούροβιτς σχεδίασε τα περίφημα σοβιετικά μαχητικά MiG (από τα αρχικά των επωνύμων τους).

1942: Δημήτρης Λιαντίνης, Έλληνας φιλόσοφος

1957: Νίκος Γκάλης, ο παραδεκτά κορυφαίος έλληνας καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών, και ένας από τους σπουδαιότερους του ευρωπαϊκού στερεώματος.

1967: Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης

Θάνατοι

1875: Ισαάκ Σίνγκερ, αμερικανοεβραίος εφευρέτης της ραπτομηχανής, την οποία παρουσίασε το 1851, εγκαινιάζοντας τη μέθοδο της σταυροβελονιάς.

1957: Τζουζέπε Τομάσι Ντι Λαμπεντούζα, ιταλός ευγενής και συγγραφέας του «Γατόπαρδου», που μετέφερε επιτυχημένα στον κινηματογράφο ο Λουκίνο Βισκόντι.

1996: Αλίκη (Σταματίνα) Βουγιουκλάκη, ηθοποιός.

2003: Υβόν Σανσόν, Ελληνίδα ηθοποιός

2011: Πεθαίνει στο Κάμντεν του Λονδίνου σε ηλικία 27 ετών η Έιμι Γουάινχαουζ, αγγλίδα τραγουδίστρια, ίσως το πλέον ελπιδοφόρο ταλέντο της γενιάς της.

Πηγή:Athensvoice.gr

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.