Είστε εδώ : Αρχική > Γενικά, Θέμα, Σαν Σήμερα, Τι λες τώρα! > Σαν σήμερα 25 Ιουλίου

Σαν σήμερα 25 Ιουλίου

Σημαντικά γεγονότα συνέβησαν σαν σήμερα 25 Ιουλίου. Το 1893 εγκαινιάζεται η Διώρυγα της Κορίνθου από τον Βασιλέα των Ελλήνων Γεώργιο τον Α’. Το 1962, σαν σήμερα, στις ΗΠΑ ψηφίζεται νομοσχέδιο για ίση αμοιβή, ανεξαρτήτως φύλου. Το 2000 σημειώνεται μεγάλο αεροπορικό δυστύχημα της Air France Concorde. Υπερηχητικό Κονκόρντ, αμέσως μετά την απογείωσή του από το Παρίσι, πέφτει φλεγόμενο, παρασύροντας στον θάνατο 113 άτομα εκ των οποίων τέσσερα στο έδαφος.

Σαν σήμερα, το 1967, γεννιέται ο Ματ ΛεΜπλαν, Αμερικανός ηθοποιός, aka «Τζόι Τριμπιάνι» στη σειρά «Τα Φιλαράκια». Αρκετά χρόνια μετά, σαν σήμερα, το 1983 ο Λουκάς Κηλαηδόνης διοργανώνει το μυθικό πάρτι στη Βουλιαγμένη.

Γεγονότα σαν σήμερα 25 Ιουλίου

1261: Ο Αλέξιος Στρατηγόπουλος, επικεφαλής στρατιωτικού βυζαντινού τάγματος, εισχωρεί στα τείχη και απελευθερώνει την Κωνσταντινούπολη.

1832: Στη Μασαχουσέτη σημειώνεται το πρώτο καταγεγραμμένο ατύχημα με τρένο στην αμερικανική ιστορία. Τέσσερις άνθρωποι πέφτουν από ένα βαγόνι, όταν αυτό αποκολλάται από το τρένο. Ο ένας σκοτώνεται και οι άλλοι τραυματίζονται σοβαρά.

1893: Εγκαινιάζεται η Διώρυγα της Κορίνθου από τον Βασιλέα των Ελλήνων Γεώργιο τον Α’.

1907: Η Ιαπωνία κηρύσσει την Κορέα προτεκτοράτο της.

1917: Kαταδικάζεται σε θάνατο ως πράκτορας της Γερμανίας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Oλλανδέζα χορεύτρια, Μαργκαρίτα Γκιρτρουίντα Ζελ, γνωστή ως Μάτα Χάρι.

1929: Ψηφίζεται από τη Βουλή επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου ο νόμος «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών». Εχει στόχο την καταστολή της κομμουνιστικής προπαγάνδας και δράσης και θα μείνει γνωστός ως «Ιδιώνυμο».

1945: Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ουίνστον Τσόρτσιλ, εγκαταλείπει τη Συνδιάσκεψη του Πότσνταμ, που ασχολείται με το μέλλον της Γερμανίας και της Ευρώπης, για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της χώρας του. Ο Τσόρτσιλ χάνει τις εκλογές και υποβάλλει την παραίτησή του. Ο νέος πρωθυπουργός Κλέμεντ Άτλι, που ανήκει στο Εργατικό Κόμμα, θα εκπροσωπήσει τη Βρετανία στο Πότσνταμ.

1952: Το Πουέρτο Ρίκο γίνεται αυτοκυβερνώμενο κράτος, μετά την προσχώρησή του στην Αμερικανική Κοινοπολιτεία.

1962: Στις ΗΠΑ ψηφίζεται νομοσχέδιο για ίση αμοιβή, ανεξαρτήτως φύλου.

1969: Κατά τη διάρκεια του Πολέμου στο Βιετνάμ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, διακηρύσσει το Δόγμα Νίξον, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ περιμένουν πλέον από τους συμμάχους τους να φροντίζουν τη στρατιωτική τους άμυνα.

1971: Στο Κεϊπτάουν της Νότιας Αφρικής, ο  καρδιοχειρουργός, Κρίστιαν Μπάρναρντ, μεταμοσχεύει ταυτόχρονα ανθρώπινη καρδιά και πνεύμονες.

1978: Στο νοσοκομείο Όλντχαμ της Αγγλίας, κάτω από την επίβλεψη του γυναικολόγου δρ. Πάτρικ Στέπτοου, η Λέσλι Μπράουν γεννά ένα υγιέστατο κοριτσάκι, που ζυγίζει δύο κιλά και εξακόσια γραμμάρια. Είναι η Λουίζ Μπράουν, το πρώτο «παιδί του σωλήνα» στον κόσμο.

1979: Στη Νικαράγουα, μετά από πιέσεις της επαναστατικής οργάνωσης των Σαντινίστας και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο δικτάτορας Αναστάζιο Σομόζα εξαναγκάζεται σε παραίτηση από την προεδρία της χώρας και διαφεύγει στο εξωτερικό. Τη διακυβέρνηση αναλαμβάνει μια πενταμελής ομάδα, που ελέγχεται από τους Σαντινίστας.

1983: O Λουκιανός Κηλαηδόνης δίνει το πάρτι στη Βουλιαγμένη. Κόπηκαν 25.000 εισιτήρια προς 300 δραχμές. Στην ακροθαλασσιά ήταν 85.000 -κάποιοι λένε 100.000. Το συγκεκριμένο πάρτι μνημονεύεται μέχρι σήμερα και έχει λάβει μυθικές διαστάσεις. Στα highlight της βραδιάς η πλωτή εξέδρα στη θάλασσα με την μπάντα και τους καλλιτέχνες.

1984: Η Σοβιετική κοσμοναύτης Σβετλάνα Σαβίτσκαγια γίνεται η πρώτη γυναίκα που «περπατά» στο διάστημα.

1992: Γίνεται η επίσημη τελετή έναρξης των 25ων Ολυμπιακών Αγώνων στη Βαρκελώνη.

1994: Με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών αίρει το τραπεζικό απόρρητο για τους λογαριασμούς, που διατηρούν στην Ελλάδα οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Νίκος Γεωργιάδης, Ηρακλής Μαθιόπουλος και Μιχάλης Καμμένος, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση της ΑΓΕΤ.

1995: Βομβιστική επίθεση, που σημειώνεται στο μετρό στο Παρίσι προκαλεί το θάνατο επτά ατόμων και τον τραυματισμό 80.

2000: Μεγάλο αεροπορικό δυστύχημα της Air France Concorde. Υπερηχητικό Κονκόρντ αμέσως μετά την απογείωσή του από το Παρίσι πέφτει φλεγόμενο παρασύροντας στο θάνατο 113 άτομα εκ των οποίων τέσσερις στο έδαφος.

2010: Τα WikiLeaks δημοσιεύουν απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο του Αφγανιστάν. Μία από τις μεγαλύτερες διαρροές στην στρατιωτική ιστορία των ΗΠΑ.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα 25 Ιουλίου

1109: Αλφόνσος ο Α’, πρώτος βασιλιάς της Πορτογαλίας.

1905: Ελίας Κανέτι, Boύλγαρος συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1994.

1955: Ιμάν, σούπερ μόντελ από τη Σομαλία, σύζυγος του Ντέιβιντ Μπάουι.

1958: Θάρστον Μουρ, Aμερικανός μουσικός  (Sonic Youth).

1967: Ματ ΛεΜπλαν, Αμερικανός ηθοποιός (Τζόι Τριμπιάνι στο Friends).

 

Θάνατοι σαν σήμερα 25 Ιουλίου

1834: Σάμιουελ Τέιλορ Κόουλριτζ, Άγγλος ποιητής.

1967: Κωνσταντίνος Παρθένης, ζωγράφος.

2011: Μιχάλης Κακογιάννης, σκηνοθέτης.

 

Πηγή:Athensvoice.gr

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.