Είστε εδώ : Αρχική > Γενικά, Θέμα, Τι λες τώρα! > Σαν σήμερα στις 26 Νοεμβρίου

Σαν σήμερα στις 26 Νοεμβρίου

Γεγονότα

1812: Αρχίζει στη Ρωσία η μάχη της Μπερεζίνα, που διήρκεσε έως τις 29 Νοεμβρίου και κατέληξε σε πανωλεθρία των γάλλων εισβολέων του Ναπολέοντα.

1865: Εκδίδεται στις ΗΠΑ το μυθιστόρημα του Λιούις Κάρολ «Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων», ένα από τα αριστουργήματα της παιδικής λογοτεχνίας.

1963: Αρχίζουν οι πρώτες εγγραφές φοιτητών και σπουδαστών στις ανώτατες σχολές της χώρας, χωρίς την καταβολή διδάκτρων, στο πλαίσιο καθιέρωσης της δωρεάν παιδείας.

1942: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία – θρύλος του Μάικλ Κέρτιζ Καζαμπλάνκα, με πρωταγωνιστές τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

1976: Οι Sex Pistols κυκλοφορούν το πρώτο τους σινγκλ «Anarchy in the UK».

1983: Στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου συμβαίνει η μεγαλύτερη κλοπή του κόσμου, με λεία ράβδους χρυσού, αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Γεννήσεις

1909: Γεννιέται στη Ρουμανία ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους και εισηγητής του θεάτρου του παραλόγου, ο θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ιονέσκο.

1922: Τσαρλς Σουλτζ, αμερικανός καρτουνίστας, δημιουργός του Τσάρλι Μπράουν και του Σνούπι, καθώς και της σειράς κόμικ Πίνατς.

1926: Πάνος Γαβαλάς, Έλληνας τραγουδιστής

1927: Γεννιέται ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας Νίκος Φώσκολος.

1939: Γεννιέται η αμερικανή τραγουδίστρια Τίνα Τάρνερ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Άννα Μέι Μπούλοκ.

1951: Γεννιέται η Τσιτσιολίνα, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ιλόνα Στάλερ, που από πρωταγωνίστρια ταινιών πορνό πέρασε για ένα διάστημα και από τα έδρανα της ιταλικής Βουλής.

 

Θάνατοι

1956: Τόμι Ντόρσεϊ, αμερικανός διευθυντής ορχήστρας, τρομπονίστας και συνθέτης της χρυσής εποχής της τζαζ.

1957: Πέτρος Βούλγαρης, ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και πολιτικός, που διατέλεσε και πρωθυπουργός.

2012: Τζόζεφ Μάρεϊ, Αμερικανός πλαστικός χειρουργός. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1990 για την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού από ζώντα δότη (23 Δεκεμβρίου 1954) και την ανακάλυψη ενός νέου τρόπου, με τον οποίο ελαχιστοποιήθηκε ο κίνδυνος απόρριψης μοσχευμάτων από το σώμα μετά από χειρουργική επέμβαση. (Γεν. 1/4/1919).

Πηγή:Cnn.gr

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.