Είστε εδώ : Αρχική > Γενικά, Θέμα > Τέμπη: Συγγενείς των θυμάτων ζητούν νέα εξέταση DNA

Τέμπη: Συγγενείς των θυμάτων ζητούν νέα εξέταση DNA

Άλλη μία συγκλονιστική διάσταση της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών έρχεται στην επιφάνεια καθώς έγινε γνωστό ότι συγγενείς θυμάτων ζητούν νέα εξέταση DNA καθώς έχουν αμφιβολίες αν στα κλειστά φέρετρα βρίσκονταν οι δικοί τους άνθρωποι – Συγγενής θύματος θα καταθέσει μήνυση σε βάρος του Κώστα Καραμανλή.

Ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, δικηγόρος οικογενειών των θυμάτων, μίλησε για το αίτημα που έχει γίνει περί επανεξέτασης DNA για την ταυτοποίηση των νεκρών του δυστυχήματος στα Τέμπη. Μετά τη δύσκολη στιγμή του «αποχαιρετισμού» των ανθρώπων τους, οι συγγενείς των θυμάτων που παρέλαβαν τα κλειστά φέρετρα, αμφισβητούν τις εξετάσεις και ζητούν εκ νέου εξέταση DNA.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος μίλησε για το αίτημα των γονιών των θυμάτων. «Έχουν αναγνωριστεί κάποια από τα θύματα, άλλα όμως περιμένουν την αναγνώριση μέσω πραγματογνώμονα, να διενεργηθεί το DNA, οπότε να έχουμε μία σίγουρη επιστημονική άποψη ότι όντως είναι τα παιδιά τους, τα άτομα αυτά που έχουν αναγνωριστεί ως θύματα», ανέφερε αρχικά.

«Υπάρχουν αμφιβολίες από δικούς μου εντολείς, εάν και κατά πόσο η απόφαση αυτή της κυβέρνησης να μην ανοιχθούν τα φέρετρα και εάν τα μέλη που έχουν σταλεί στους συγγενείς, είναι όντως τα παιδιά τους. Η κ. ανακρίτρια έκανε το αίτημα κάποιων συγγενών δεκτό και αναμένεται η διάταξη. Επειδή δεν έχουν γίνει κηδείες για να διαπιστωθεί το DNA εάν είναι αυτά τα θύματα, είμαστε σε αναμονή των αποτελεσμάτων», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Θεοδωρόπουλου στο Mega, υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν κάνει κηδείες, και περιμένουν την εξέταση DNA, για να διαπιστωθεί εκ νέου εάν τα άτομα που τους εδόθησαν τα φέρετρα, είναι τα παιδιά τους.

Εντολή για κλειστά φέρετρα

Την ίδια ώρα, σύγχυση έχει επικρατήσει με την εντολή να μην ανοιχθούν τα φέρετρα, καθώς δεν είναι γνωστό εάν αποτελεί απλώς σύσταση ή είναι υποχρεωτικό. Μιλώντας για αυτό το γεγονός, ο κ. Θεοδωρόπουλος επεσήμανε πως, «υπάρχει εντολή να μην ανοιχθούν από τους συγγενείς τα φέρετρα».

Συνεχίζοντας είπε: «Εμείς ζητάμε να γίνει εξέταση DNA εκ νέου για να διαπιστωθεί αν είναι τα παιδιά τους. Η πληροφορία από τους γονείς είναι να μην ανοιχθούν τα φέρετρα. Καταφύγαμε στην κ. ανακρίτρια για να καταφέρουμε να διενεργήσουμε το τεστ DNA. Αυτό μου μετέφεραν οι γονείς. Δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικό αυτό γιατί ο κάθε συγγενής έχει δικαίωμα να δει τι βρέθηκε από τον άνθρωπό του.

 

»Από αυτούς που εκπροσωπώ σίγουρα πέντε κηδείες δεν έχουν γίνει. Έχουν ταυτοποιηθεί όλοι, οι δυο οικογένειες ζητούν τεστ DNA, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να προχωρήσουν στην κηδεία, σήμερα. Αναμένεται να αλλάξει απόφαση της ανακρίτριας και να οριστεί ειδικός εφέτης ο οποίος θα διενεργήσει μία ανάκριση με την οποία εμείς οι συνήγοροι θα έχουμε μία εκτενέστερη ενημέρωση».

 

«Έχουμε ήδη καταθέσει υποστήριξη της κατηγορίας για τους συγγενείς και αναμένουμε τον ειδικό εφέτη για να μπορούμε να ορίσουμε τους δικούς μας πραγματογνώμονες. Εκτός από αυτούς που θα ορίσει το κράτος έχουμε και εμείς την δυνατότητα να ορίσουμε τους δικούς μας», συμπλήρωσε.

Πλεύρης: «Δεν υπάρχει απαγόρευση»

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μίλησε για το θέμα και τόνισε ότι δεν υπάρχει απαγόρευση στους συγγενείς να ανοίξουν τα φέρετρα των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη.

«Το να βλέπεις τους ανθρώπους εκεί να αναζητούν τα παιδιά τους είναι κάτι που μας συγκλονίζει. Επειδή η κατάσταση αυτών των νεκρών δεν ήταν σε κατάσταση που μπορούσαν να αναγνωριστούν, αυτό που έγινε ήταν να γίνει ταυτοποίηση DNA για να μην μπαίνουν οι γονείς σε διαδικασίες να βλέπουν διαφορετικές σορούς και να τους παραδίδονται σε φέρετρα και όχι σε σακούλες», είπε ο υπουργός Υγείας.

Ο Θάνος Πλεύρης πρόσθεσε πως οι οικογένειες και οι συγγενείς των θυμάτων είχαν την υποστήριξη ψυχολόγων, ενώ τόνισε πως οι συγγενείς μπορούν να ανοίξουν τα φέρετρα και να προχωρήσουν σε νέο τεστ DNA εάν το επιθυμούν, ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. «Μπορώ να καταλάβω τον πόνο του καθενός, θεωρώ ότι είναι ψυχοφθόρο να μπαίνει κανείς σε διαδικασίες επανάληψης», κατέληξε ο υπουργός.

 

Μήνυση στον Κώστα Καραμανλή κάνει πατέρας θύματος

Ο κ. Θεοδωρόπουλος αποκάλυψε επίσης ότι ένας εκ των συγγενών των θυμάτων τον οποίο εκπροσωπεί, θα καταθέσει μήνυση σε βάρος του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

«Θα κινηθούμε νομικά και θα αναζητήσουμε ποινικές ευθύνες γι’ αυτό το φρικτό δυστύχημα είτε είναι πολιτικό πρόσωπο είτε είναι από τον ΟΣΕ«», είπε και εξήγησε: «Ο κ. Ασλανίδης, πατέρας θύματος του δυστυχήματος, μου έδωσε εντολή να καταθέσω μήνυση και ύστερα αγωγή στον Κώστα Καραμανλή, τον πρώην υπουργό Μεταφορών ο οποίος πριν από το δυστύχημα είχε εγγυηθεί ότι οι σιδηροδρομικές μεταφορές είναι ασφαλείς για τον ελληνικό λαό. Επίσης θα καταθέσουμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου».

 

Πηγή: dikaiologitika.gr

 

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.