Είστε εδώ : Αρχική > Γενικά, Θέμα, Ταξίδια > Σφενδύλι: Το βυθισμένο χωριό της Κρήτης

Σφενδύλι: Το βυθισμένο χωριό της Κρήτης

Το Σφενδύλι μπορεί να μην έχει κατοίκους ή επισκέπτες όμως όλοι ασχολούνται μαζί του, αφού είναι ένα μισοβυθισμένο χωριό σε μια λίμνη στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης
Ένα ιδιαίτερο χωριό θα συναντήσει ο επισκέπτης στην Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης, έναν οικισμό που είναι μισοβυθισμένος σε μια λίμνη, προκαλώντας εντύπωση. Το χωριό Σφενδύλι αποτελεί σπάνιο φαινόμενο για την Ελλάδα και λίγοι γνωρίζουν την ιστορία του.

Το Σφενδύλι έχει τη δική του ιστορία

Το Σφνεδύλι έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η “Ατλαντίδα” της Κρήτης, αφού βυθίζεται ολοένα και περισσότερο εδώ και 20 χρόνια! Βρίσκεται στη Χερσόνησο του νομού Ηρακλείου, μέσα στον ταμιευτήρα του φράγματος Αποσελέμη.

Αν και ήταν ένα από τα ωραιότερα ελληνικά χωριά, χτισμένο σε υψόμετρο 210 μέτρων, από το 1500 που δημιουργήθηκε ως οικισμός, πλέον τα περισσότερα από τα σπίτια του έχουν βυθιστεί στη λίμνη, ενώ κάποια είναι μισοβυθισμένα, δημιουργώντας στον επισκέπτη μια απόκοσμη εικόνα.

Διακόσια χρόνια μετά τη δημιουργία του χωριού ανήκε στο Δήμο Μοχού, ενώ το 1900 αναγράφεται στο Δήμο Λαγκάδας, για να περάσει στην κοινότητα Ποταμιών το 1928. Το όνομα Σφενδύλι προέρχεται από το επώνυμο Σφενδήλος, που ήταν διαδεδομένο εκείνη την περίοδο στην περιοχή.

Η βύθιση του ήρθε σιγά-σιγά

Μόλις δημιουργήθηκε το φράγμα Αποσελέμη, που είναι το μεγαλύτερο υδρευτικό έργο της Κρήτης και κατασκευάστηκε προκειμένου να λύσει ζωτικές ανάγκες ύδρευσης-άρδευσης των βορείων παραλίων της ανατολικής Κρήτης, από το Ηράκλειο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, το χωριό άρχισε να βυθίζεται.
Οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν αμέσως και φυσικά όλοι αποζημιώθηκαν για τις περιουσίες τους και τις καταστροφές που υπέστησαν. Καθώς γεμίζει και αδειάζει το φράγμα Αποσελέμη, το Σφενδύλι, ένα εγκαταλειμμένο πλέον μέρος στην Κρήτη, όπως και η περίφημη Αράδαινα, το πανέμορφο χωριό των Σφακίων στο χείλος του γκρεμού με 4 μόλις κατοίκους, εξαφανίζεται και εμφανίζεται, πράγμα που αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών.

 

 

Πηγή: travelstyle.gr

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.